Danska läkare fettsuger flickor med anorexia

5 av 8 kliniker har haft patienter som genomgått fettsugningar

RELATIONER

Unga flickor med ätstörningar har inga problem att få behandling med fettsugning i Danmark.

En rundrigning som danska tidningen Politiken gjort visar att 5 av 8 ätstörningskliniker har haft patienter som fettsugits.

Foto: LINDA HENRIKSEN

Danska tidningen Politiken har gjort en rundrigning bland landets ätstörningskliniker. Fem av åtta kliniker uppgav att de haft unga flickor inlagda som tidigare hade genomgått fettsugning.

– En gång hade jag en flicka inlagd som vägde 45 kilo. Hon hade ständigt ont i kroppen från sin fettsugning. Den hade alltså gjorts omkring en vecka innan hon blev inlagd, säger Erik Kjærsgaard, specialläkare i psykiatri, till Politiken.

Flera av landets centrum för behandling av ätstörningar berättar om inlagda anorexiapatienter med ärr efter fettsugningar, skriver Politiken.

Vid tre tillfällen har Erik Kjærsgaard anmält flickornas plastikkirurger till distriksläkaren i Region Syddanmark.

Förekommer i Sverige

De flickor som Politiken talat med berättar att de innan fettsugningarna varit på samtal på den privata kliniken, men att de inte fått några frågor som kunde avslöja att de led av ätstörningar.

Anna-Maria af Sandeberg är chef för Stockholms centrum för ätstörningar, som behandlar 1500 patienter per år. Hon säger att det förekommer att anorexisjuka patienter gör fettsugningar i Sverige, men att det är mycket ovanligt.

– Det händer att vi får in såna patienter, men det är väldigt sällsynt. Vi har sett det några enstaka gånger, kanske tre-fyra gånger per år, säger hon.

Claes Norring, docent i psykologi på Capio Anorexicenter, har aldrig träffat på några konkreta fall.

– Jag har hört rykten om att patienter med ätstörningar har sökt och i vissa fall erbjudits fettsugningar. Men jag har aldrig stött på något konkret fall, säger han.

Läs också:

David Nannini Nilsson

ARTIKELN HANDLAR OM