Hon blev sjuk – av jakten på skönhet

Annica, 23: Jag tycker att jag är ful och äcklig

RELATIONER

Det finns en skönhetstävling som bara pågår i Annicas huvud.

Hon är alltid förloraren.

I spegeln ser hon en person som är tjockare och fulare än alla andra.

Foto: mats strand
mår bättre Annica går i dag i terapi för sina besvär. Hon har inte låtit någon ta kort på sig sedan hon var tolv år. Men den här bilden godkände hon för publicering.

Det värsta Annica, 23, vet är när hon försöker förklara hur hon känner och får svaret: ”Det är inget fel på dig. Du är så söt.”

–?Andra ser inte vad jag ser. En ful och äcklig person. Så är det bara.

Hon har tänkt mycket på varför de här tankarna kommit. Hon har aldrig varit mobbad eller fått höra att hon är ful eller tjock. Men i tidiga tonåren slutade hon bada på offentliga platser. Hon speglade sig allt oftare. Hon har inte låtit någon annan ta bilder på henne sedan hon var tolv år.

Hon har förstått att hon är en ”normal” tjej i andras ögon. Att hon har en snedvriden syn på vad som är smalt.

Hon vet också att bilderna i modetidningar ljuger och är retuscherade. Och att hon skulle behöva svälta för att bli så smal som hon egentligen vill.

”Smalt är sexigt”

Men hennes tankar lever sitt eget liv. Hon kan inte låta bli att jämföra sig.

– Smalt är sexigt. Det har vi inpräntat i oss.

I dag mår Annica bättre. Hon säger att föräldrarna och hennes pojkvän hjälpt henne mycket genom att stötta. Hon har också börjat gå i terapi.

I många år fick hon raseriutbrott och började gråta om någon tog fram en kamera. När det var som värst ville hon operera ”allt”: som näsan, ögonen, brösten.

Hon hade svårt att se på vissa tv-program tillsammans med sin pojkvän eftersom hon kände sig otillräcklig jämfört med tjejerna i rutan.

–?Jag kan fortfarande vara rädd att han önskar att jag såg ut som dom.

Hennes ångest blev värre i 20-årsåldern. Då började skära sig på armarna. Hon tränade maniskt och kräktes upp mat flera gånger om dagen. Till slut klarade hon knappt av att lämna lägenheten. Hon isolerade sig. Fortfarande får hon ångest när hon går till affären.

Tar bilder på sig själv

I Annicas dator finns hundratals bilder som hon tagit på sig själv. Hennes poser och ansiktsuttryck liknar de man ser i modemagasinen. Så vill hon att andra ska se henne.

–?Jag tycker om att se mig själv på bild när jag tagit dem själv. Jag ser någon som inte är jag. En snygg, självsäker tjej.

Men bilderna ljuger, säger hon. Hon är onykter på i stort sett allihop.

–?När jag dricker alkohol blir jag den person jag egentligen vill vara. Öppen mot folk utan att tro att de kollar snett. Jag tycker att jag ser bättre ut då.

Annica vill verkligen bli frisk. Hon säger att det är ett stort steg att ställa upp på den här intervjun.

–?Jag ville utsätta mig för främmande människor. Och jag vet att många tjejer mår som jag, men få vågar prata om det.

Innan vi lämnar henne får hon se de cirka hundra bilder som vi tagit på henne. Efter en lång stund godkänner hon till slut fyra.

När vi frågar vem hon vill att andra ska se, varför hon valde just de bilderna, säger hon:

–?Jag vill se normal ut.

Är du i riskzonen? 7 varningstecken

Varningstecken på att du behöver hjälp mot din

utseendefixering:

Fobi som ger stark ångest

Läs också

För en del blir skönhetsidealen farliga. Annica, 23, vet att modemagasinens bilder är fusk och fejk. Ändå har hon velat operera ”allt” för att se ut som modellerna. ser bara en ful och äcklig person i spegeln. Här är den tredje och sista delen av Aftonbladet Kvinnas serie om skönhetsidealen.

Malin Nord, Jessica Ritzén