Svenska plastikkirurger: Problemet finns inte här

”Jag har inte sett något under 30 års praktik”

RELATIONER

I Danmark har 5 av 8 plastikkirurgiska kliniker genomfört fettsugningar på patienter med ätstörningar, visar en undersökning.

Ett problem som inte existerar i Sverige, enligt flera svenska plastikkirurger. Gemensamma regler för hur man ska möta patienter med ätstörningar saknas – men flera kliniker håller ändå en viss beredskap.

- Det är inget vi har diskuterat i Sverige och det har inte varit uppe på något möte. Jag brukar hålla mig àjour men tyvärr har jag ingen som helst kunskap om det. Jag har inte sett något under 30 års praktik, säger Hans Holmström, tidigare ordförande i Svensk Plastikkirurgisk förening.

Nuvarande ordförande Jan Lilja har inte heller hört talas om någon svensk plastikkirurg som opererat en person med ätstörningar.

- Det får man ju inte göra. I vår förening har vi etiska regler, ingen får vara under 18 år om inte en förälder är med.

Opereras inte

- Om de har påtaglig anorexi så kommer de inte att opereras. Ingen vill hålla på med patienter som inte blir nöjda, de har en kroppsuppfattning som aldrig stämmer.

Det händer dock att det kommer tjejer med ätstörningar som vill göra plastikkirurgiska ingrepp till kliniker i Sverige. Fallen finns men är få.

- Under elva år har vi bara haft ett fall där vi misstänkt anorexi. Den patienten nekade vi till att göra en fettsuging på. Vi gör alltid en konsultation, om de har påtaglig anorexi kommer de inte att opereras, säger Barbro Nilsson, ägare till Plastikkirurgi i Hässleholm AB.

Hälsodeklaration

Hälsodeklarationen är en viktig del av den undersökning som görs innan en patient opereras. Där får patienten även fylla i om man har lidit eller lider av bulimi eller anorexi.

- De som har högt blodtryck får även ta ett EKG och vi opererar inte på dem som har minsta lilla antydan till sjukdom. Det skulle äventyra patientens hälsa, säger Barbro Nilsson.

För att få bukt med sina ätstörningar söker sig många tjejer till Stockholms centrum för ätstörningar. Där möter personalen varje år ett litet antal som genomgått fettsugningar, enligt Anna-Maria af Sandeberg, chef för kliniken.

Är du förvånad över att svenska plastikkirurger inte känner till problemet?

- Nej, det är jag inte, eftersom fallen är så få. Dessutom kan de lida av bulimi och då syns det inte, säger hon.

I de enstaka fall som förekommit handlar det ofta om att tjejerna sökt sig till privata kliniker, tror hon.

- Den här typen av kirurgi bedriver man inte i offentlig sjukvård. De här flickorna har betalat själva och inte talat om att de har en ätstörning.

Beteendevetare

Även om det inte finns några gemensamma regler utfärdade för de olika klinikerna när det gäller patienter med ätstörningar så skapar många kliniker sina egna.

Akademikliniken i Stockholm använder sig av en beteendevetare vid fall där patientens syfte med att vilja operera sig är oklart.

- Vi har dessutom, om vi misstänker en gravare störning, en psykiatriker. Alla som kommer till oss och uppger psykiska besvär vill vi ha journaler på och vi kontaktar alltid läkare för vidare konsultation, säger Jan Jernbeck, plastikkirurg vid Akademikliniken.

Läs mer:

Charlotte Sundberg

ARTIKELN HANDLAR OM