”Jag är en jävligt bra mamma”

Regina Lund om sitt nya liv i Köpenhamn

Foto: David Bergström
"NÖJD SOM DET ÄR" ”Jag är väldigt nöjd som det är. Det kanske kommer en dag när det kommer en till, men det styr inte jag över”, svarar Regina på frågan om hon längtar efter syskon till Wiggo.
RELATIONER

Regina Lund har gått över gränsen igen.

Den här gången har hon flyttat till Köpenhamn för att skapa sig ett liv bortom löpsedlarna.

Men på lördag återvänder hon till Sverige – för att ställa sig på schlagerscenen med låten “Rainbow star”.

Foto: David Bergström
FLYTT TILL DANMARK. ”Jag vill skydda min son. Han ska inte växa upp på ett ställe där folk snackar en massa skit om mig”, säger Regina om flytten till Danmark.

Regina Lund kommer farande på en stor, svart cykel. Vitklädd och med ilsket röda läppar fullkomligt lyser hon bland de stora, grå byggnaderna i Köpenhamns gamla arbetarstadsdel Vesterbro. Här bor den 39-åriga skådisen och sonen Wiggo, 7, sedan i somras.

Regina Lund är nästan mer känd från tidningarna än för vad hon verkligen åstadkommit. Och det har blivit en del – skivor, diktsamlingar, teaterföreställningar, musikaler, filmer. Men hennes färgstarka personlighet sticker ut. Många har en åsikt om Regina, något som gett henne en given plats på löpsedlarna. Historierna är många: Hon är utfattig. Hon är döv. Hon är ihop med Joakim Thåström. Hon är inte ihop med Joakim Thåström.

– Du vet hur det är. De vill ha något att skriva om. I själva verket finns det inga skandaler, säger hon, men medger att hon tagit åt sig av skriverierna och känt sig jagad.

Värst var en text om att hon inte hade några pengar att försörja sin son med.

– Jag låg hemma i fosterställning och grät efter att jag läst den artikeln. Wiggo är allt för mig.

Skriverierna hade stor inverkan på beslutet att lämna Sverige – men Köpenhamn var långt ifrån obruten mark för Regina. Hon har danskt påbrå, där fanns vänner sedan tidigare – och framför allt väntade lugnet i den danska huvudstaden.

– Jag har en kärlekshistoria med Köpenhamn. Direkt när jag landar på Kastrup eller åker över bron så är det som att jag kan andas ut. Här finns anonymiteten. Och jag vill skydda min son. Han ska inte växa upp på ett ställe där folk snackar en massa skit om mig.

Upplever du att det är så i Sverige?

– Ja. Så tror jag att det är för offentliga personer över huvud taget. Det är klart, vissa är ju mer eller mindre jagade, jag har ju varit rätt påpassad ända sedan jag gick ut scenskolan. Jag älskar Sverige och kommer alltid att att jobba där, men Köpenhamn är så inspirerande.

Telefonen ringer. Regina ursäktar sig och svarar på något som i alla fall för ett otränat öra låter som bra danska.

– Jag jobbar på det, säger hon när hon lagt på. Men min son är bättre. Han brukar översätta åt mig.

Regina berättar att flytten varit en större omställning för Wiggo än för henne.

– Han tycker om Danmark. Det är klart det är en stor förändring för alla barn att börja skolan och flytta till ett nytt land. Men jag tror att han fattar att han har en mamma som är världsmedborgare.

Hon lägger till:

– Det glömmer man när man ser på min resumé – att jag varit mamma i sju år. Och en jävligt bra sådan. Det är jag stolt över.

Hur ser livet i Köpenhamn ut för dig?

– Jag går upp tidigt, sex på morgonen, lagar mat och har tid med min son. Sedan skjutsar jag honom till skolan, cyklar runt i Köpenhamn och sätter mig på något kafé. Sitter i massa timmar och skriver låtar och dikter. Jag älskar det här livet och tror aldrig jag har mått så här bra! Det är hit jag har velat komma hela tiden.

– Folk upplever det som extremt provocerande att jag har flyttat. Det är nästan fascinerande. Jag menar – finns det någonting jag kan göra som inte är provocerande för en gångs skull?

Vad tror du det är med dig som retar?

– Att jag går från gängse normer, är den som står i frontlinjen och rubbar någon sorts gräns, säger Regina och tittar på klockan.

Ett slutar Wiggo skolan och hon ska skjutsa honom till fritids. Vi lämnar kaféet och ger oss ut i regnet. Regina hoppar upp på cykeln – en finurligt utformad trehjuling med ett kapell i fören där det finns plats för en passagerare. Några kvarter bort väntar Wiggo vid skolan. Han hoppar ned i cykelkorgen och tillsammans cyklar de bort längs gatan. Jag frågar om hon längtar efter syskon åt sin son.

– Jag är väldigt nöjd som det är. Det kanske kommer en dag när det kommer en till, men det styr inte jag över, säger hon efter att ha tänkt länge.

Och bortsett från sonen vill Regina inte gärna prata om privata saker. Som till exempel om hon och artisten Joakim Thåström är ett par eller inte.

– Jag har bestämt mig för att inte uttala mig om mina privata relationer. Jag vill skydda mitt privatliv i framtiden och detta är ett steg i rätt riktning. Det där är väl också en provokation för människor – att inte kunna sätta fingret på mig och Joakim. De vill veta om vi är ihop eller inte – om vi är gifta. Men det är vår privatsak.

– Det är alltid en gräns mellan att vara totalt ärlig och samtidigt skydda sig och sitt privatliv. Det cirkusnumret är svårt.

Arbetskamraten Joakim Thåström vill hon däremot prata om. Tillsammans har de jobbat med hennes nya skiva, diktsamlingen ”Förlåt! Nej, jag menar aj” i musikversion som kom ut i slutet av förra året.

– Det har blivit precis som jag ville, så jag känner mig trygg. Tack och lov kan Joakim begränsa mig. Det är häftigt när man kan känna att man kan lämna över sig och känner att man har ett förtroende.

Har Joakim någon egenskap som har varit extra bra när det gäller att stoppa flödet?

Regina funderar länge och ler.

– Vi delar en känslighet. Det finns en förståelse och en kärlek. Han förstår vad jag skriver och talar mitt språk. Vi funkar ihop för vi är komplicerade på samma sätt. Han förstår mina nojor och jag förstår hans.

Har det hjälpt skivan att ni har haft en relation?

– Det vill jag inte gå in på.

Vi pratar om Melodifestivalen i stället – Reginas nästa projekt. På lördag äntrar hon schlagerscenen i Göteborg med låten “Rainbow star”.

– Jag har blivit tillfrågad förut om jag ville vara med, men inte fattat vad jag har där att göra. Jag har till och med uttalat mig, svårmodig och med rynkad panna, att det inte är min stil. Nu kände jag instinktivt att det skulle vara skitkul, berättar hon.

Hon beskriver låten som en riktig schlager – glittrig och glättig, men med ett viktigt budskap.

– Den handlar om att du är perfekt precis som du är. Det behöver man höra i de här tiderna där man ser unga människor bli anorektiker eller proppa huvudet fullt med silikon. Om alla kunde älska sig själva så tror jag det kunde lösa mycket, så jag skrev en sång om det.

Hon medger att schlager inte är något hon vanligtvis lyssnar på, men att allt glitter kan göra det lättare att ta till sig budskapet.

– Vill någon skratta på min bekostnad så är det helt okej. Jag har så kul själv så folk får tycka vad de vill.

Regina lämnar av Wiggo på fritids och vi fortsätter till ett kafé på Vesterbro torg. Man tror verkligen på henne när hon säger att hon hittat hem. Hon tipsar om olika teatrar, kaféer och sköna ställen i Köpenhamn. Allt som oftast slinker det in en dansk fras bland de svenska orden. I Köpenhamn tänker hon stanna. Fast hon kan inte säga hur länge. Klart är i alla fall att Regina är nöjd med tillvaron, både privat och med alla sina projekt.

– Jag är så tacksam att jag har nått en punkt i mitt liv där jag inte behöver kämpa för att göra mig hörd. Det har varit en kamp fram tills nu, en kamp för att få existensberättigande. Nu är den kampen över.

Regina Lund i bilder

Ludvig Forsblad