Portugal röstar om aborter

Regeringen vill tillåta fri abort till och med tionde veckan

RELATIONER

På söndag folkomröstar Portugal om huruvida det ska bli tillåtet med fri abort till och med den tionde graviditetsveckan.

Regeringen är för en sådan förändring, men motståndet från den katolska kyrkan är starkt.

”En nationell skam.”

Så kallade Portugals socialistiske premiärminister José Socrates enligt nyhetsbyrån AP landets nuvarande abortlagar. De tillåter abort till och med den tolfte veckan – men bara om det är fara för kvinnans liv, om fostret har svåra skador eller om det kommit till genom våldtäkt eller incest. I övrigt är abort förbjudet.

De restriktiva lagarna gör att det varje år utförs mellan 20 000 och 40 000 illegala aborter och att cirka 10 000 av dessa kvinnor tvingas söka vård för skador de ådrar sig under ingreppen.

Sjukvårdspersonal i fängelse

Dessutom är Portugal är det enda land i EU där en kvinna som genomgår en abort anses vara kriminell. Det är också kriminellt att som sjukvårdspersonal utföra aborter, och under de senaste åren har flera sjuksköterskor och läkare dömts till flera års fängelse.

Detta vill nu landets regering ändra på, och har därför föreslagit att aborträtten ska vara helt fri till och med den tionde veckan.

– Det vi måste göra nu är något som andra utvecklade länder gjorde för 20-30 år sedan, säger premiärminister Socrates till AP.

”En avskyvärd handling”

Men motståndet mot ändrade abortlagar är starkt. Även om antalet kyrkobesökare minskar så kallar sig 90 procent av landets invånare för katoliker, och den katolska kyrkan är stenhårt emot de föreslagna ändringarna. En biskop har sagt att abort är ”en avskyvärd handling”, en annan har kallat det ”en variant av dödsstraff” och en kyrkoherde har sagt att de i hans församling som röstar ja kommer att bannlysas.

Oviss utgång

Utgången av folkomröstningen anses mycket oviss. Ja-sidan har lett i opinionsundersökningarna men på sistone har nej-sidan knappat in.

Vid en tidigare omröstning, 1989, vann nej-sidan en mycket knapp seger men den gången kom man inte upp till det röstdeltagande på 50 procent som krävs för att omröstningen ska vara giltig.

Den här gången har dock regeringen sagt att om man inte kommer upp till 50 procent, men ja-sidan får flest röster så kommer de att använda sig av sin majoritet i parlamentet för att ändå driva igenom den nya lagen.

Läs mer

Läs också

Anna Andersson