Börja-om-skola med Henry och Malena

Foto: SARA RINGSTRÖM
NyGAMMAL KÄRLEK. ”Det är tur att jag och Malena inte blev tillsammans tidigare. Vi hade aldrig klarat av att ge varandra det stöd vi båda behövde. Vi började inte med en relation utan med att äta middag och prata, berättar Henry Unger.
RELATIONER

1. Släpp den gamla bilden av din partner...

I nygammal kärlek känner man varandra men ändå inte och det kan i sig vara spännande. Men tänk på att det har hunnit hända mycket under de år som gått. Är du densamme som för tio, femton år sedan? Inte? Det är inte din partner heller. Ansträng dig att se på din partner med nya ögon, annars är risken stor att du blir besviken.

2. ?men ta fasta på ungdomskänslorna.

När man blir tillsammans med en gammal kärlek är det som att resa tillbaka i tiden. Att återknyta till ungdomen och de starka känslor ni hade för varandra som unga kan vara en stor vitaminkick.

3. Ha inte för bråttom.

Det kan gå väldigt snabbt när man börjar om med sin ungdomskärlek. Försök att ta det lite lugnt. Ni måste inte bli ett par med detsamma. Börja med att träffas över en god middag eller ett glas vin och ta er tid att lära känna varandra på nytt. Att enbart bygga vidare på det ni en gång haft öppnar upp för ett ”tomgångsförhållande” där ingen av er utvecklas.

4. Ta sexlivet på allvar.

Det sexuella relationen är viktig. Det faktum att ni känner varandra sedan tidigare kan göra att ni lätt och enkelt glider in i sexlivet. Samtidigt ökar risken för rutinsex. Ge akt på känslorna! Var lyhörda inför varandra och prata om vad som känns bäst för er båda.

5. Lev för stunden.

Nu är nu och då är då. Övervärdera inte det ni hade ihop, då riskerar ni att blunda för andra problem. Allt det som händer i nuet läggs på det gamla förhållandet och ni måste anstränga er att bjuda till även om ni känner varandra sedan tidigare.

6. Ta hjälp.

Om ni har bestämt er för att ni vill leva tillsammans – vänd er till en psykolog om det uppstår problem som ni inte klarar av att lösa. Det kan göra underverk för föhållandet.

Nneka Amu