Håll undan brudar

- nu är det killarna som ska synas på bröllopet

1 av 4 | Foto: Hanna Teleman
Även killar får vara fåfänga På BRÖLLOP 2004 presenterades de senaste bröllopstrenderna. Och det märks tydligt att männen tar allt större plats. Frisyr, styling och make up är lika viktigt för brudgummen som för bruden.
RELATIONER

På helgens bröllopsmässa i Stockholm, BRÖLLOP 2004, är det fortfarande bruden som får mest uppmärksamhet. Men trenden är tydlig – både vad gäller kläder, smycken och hår tar männen allt större plats.

Salongen HairDesign stylar killarnas frisyrer till mässans modevisning. De har specialiserat sig på att få männen att se snygga ut till bröllopet.

- Det är okej att männen är mer fåfänga nu för tiden. Förebilder som David Beckham och Fredrik Ljungberg har varit viktiga, säger Jim Gäfvert från HairDesign.

Han påpekar att den rödfärgade mohikanfrisyren som var populär för några år sedan först bars av Ola Salo i The Ark.

- Men då var inte killarna intresserade av den. Ett halvår senare när en sportkille som Fredrik Ljungberg skaffade sig den frisyren så blev det populärt.

Hur djärv frisyr kilen får beror lite på vilken stil bruden har. Men även en enkel, kort frisyr kan piffas upp med en lätt färgning av topparna.

- Så att det ger en känsla av att man varit på Barbados några veckor, säger Jim.

Klippningen och färgningen sker någon vecka före bröllopet och tar ett par timmar.

- Det är viktigt att frisyren är enkel att styla på själva dagen eftersom mannen ofta har mycket annat att stå i då.

Hur reagerar männen när ni föreslår att de ska stylas?

- Det är mest kvinnorna som blir förvånade faktiskt, säger Jim.

Inte bara svart

Trenden syns också i kläderna som brudgummen bär. De senaste åren har fler och fler män vågat mixa in olika färger och mönster i väst och plastrong, det kravattliknande plagg mannen bär runt halsen.

- Ofta vill de att färgen ska passa blommorna i brudens bukett eller tärnklänningarna, förklarar utställarna på Steens herrekipering.

Populärast just nu är att bära frockcoat till altaret. Det är som en vanlig kostym men med en lite längre överdel. För några år sedan var det nästan bara svart som gällde, men nu vill var femte man ha en annan färg.

- Oftast väljer de kläder som går i beiget, guld eller vitt.

Noppar ögonbryn

Hanna på City Hud & Spa håller på att sminka Shiro inför nästa visning av bröllopskläderna.

- Killar vill allt oftare ha ansiktsbehandlingar och fler har börjat använda foundation. De har insett att det inte är så kul med en massa ögonbryn och pormaskar, säger Hanna.

Shiro håller med.

- Det blir vanligare att jag och mina vänner har foundation. Ibland tar jag även lite eyeliner innan jag går ut, säger han.

Mer personligt

En annan trend är att de bröllopen blir mer personliga. Även om de vigs av en präst är det många som väljer bort kyrkan och istället gifter sig utomhus. Vad gäller accessoarerna vill många blivande brudar vara med och designa själva så att de får ett smycke som ingen annan har.

- Paren ägnar mer eftertanke och plockar egna detaljer istället för att beställa ett färdigt paket, säger Mia Peterson, en av arrangörerna bakom BRÖLLOP 2004.

Men smakar det så kostar det. Brudparen lägger ner allt mer pengar på den stora dagen.

- 80 000 kronor är snittpriset för ett bröllop idag, berättar Mia.

Lotta Zachrisson