Astma, sa läkaren om Camillas hjärtinfarkt

Misstaget kunde kostat henne livet

1 av 2
HAR BYTT LIVSSTIL Efter hjärtinfarkten har Camilla bytt livsstil. Hon försöker träna oftare - tre till fyra gånger i veckan - för att hjärtat ska må bra. Hon har slutat röka, försöker stressa mindre och är noggrannare med vad hon äter.
RELATIONER

Hon kunde knappt andas när hon gick i trappor. Det stramade i bröstet.

Men hjärtattacken upptäcktes aldrig - läkaren skickade hem Camilla Palmén, 38, med astmamedicin. Några dagar senare var hon nära att dö.

Camilla Palmén kan än i dag minnas den första varningen. Plötsligt vreds något om i bröstet. Hon böjer sig fram med händerna tryckta mot bröstkorgen för att visa smärtan.

Besvären fortsatte och efter några månader gick hon till doktorn som ställde diagnosen astma och skrev ut medicin. Ett misstag som var nära att kosta Camilla livet.

"Jag fick knappt luft"

- Jag trodde på läkaren och åkte hem. Någon dag senare sa min kompis som är sjuksköterska att jag måste åka till akuten. Jag fick knappt luft när jag ansträngde mig, och hela jag såg ut som en vattenballong, säger hon.

Först efter fem dagar på intensiven kunde läkarna konstatera att hon haft en hjärtinfarkt.

- Då stod jag med en fot i graven har jag fått veta efteråt, säger hon.

Ett par månader efter infarkten fick hon göra en by-pass-operation, vilket innebär att läkarna använder ett blodkärl från benet till att leda blodet förbi det kärl vid hjärtat som blockerats.

Det har gått några år sedan hon fick infarkten.

"Trodde jag var utarbetad"

- De sa att operationen skulle hålla i sju till tio år. Men jag är inte orolig, jag varken röker längre eller stressar och mina värden är bra.

Med facit i hand var symptomen tydliga. Men i Camillas dåvarande värld var risken för hjärtinfarkt hos en kvinna i karriären - som dessutom tränade och var noga med vad hon åt - lika med noll. Och gnälla ska man ju inte, säger hon.

- Jag trodde jag var utarbetad och hade dålig kondition.

Numera är Camilla Palmén en "odräglig" patient, eftersom hon litar på sin intuition.

- Om en läkare skickar hem mig och jag fortfarande är orolig går jag vidare till nästa. Och säger de att de har sänt proverna till analys ringer jag och kollar att de verkligen gjort det.

Kräv att få göra en EKG- undersökning

Mejla

Har du drabbats av den orättvisa vården?

Läs också: