”En affärsuppgörelse mellan två familjer”

RELATIONER

- Sommarlovet är köp- och säljmånader, säger Zübeyde Demirörs Syed på Fryshuset i Stockholm.

Då åker man till hemlandet för att gifta bort sina döttrar i arrangerade äktenskap.

Allt med svenska statens goda minne.

Foto: ERIKA STENLUND

Zübeyde Demirörs Syed är socionom på Elektra, ett projekt för att stötta flickor i ”heders”-kulturer.

– Äktenskapen är som en affärsuppgörelse mellan två familjer. Om flickan bryter avtalet hamnar hennes familj i skuld och då står deras heder och rykte på spel.

Sedan två år tillbaka får äktenskap inte ingås i Sverige före 18 års ålder. Äktenskap med minderåriga som ingås utomlands är inte giltiga i Sverige, inte heller tvångsäktenskap.

Men samhällets stöd till de drabbade flickorna är minst sagt svagt.

”De vågar inte”

”Om du har blivit tvingad till äktenskap genom hot eller misshandel kan du begära skilsmässa och få det direkt”, upplyser justitiedepartementet på lättläst svenska i skriften ”Nya regler för äktenskap i Sverige”. Och rådet till den som tvingats gifta sig utomlands är att tala om det när äktenskapet ska anmälas i Sverige. Då gäller det nämligen inte.

– Det är naivt, det är få flickor som kan och vågar trotsa systemet. Man kan trakasseras, misshandlas och mördas, säger Soleyman Ghasemiani, ordförande för föreningen Barnen Först.

Svensk lag erkänner däremot arrangerade äktenskap för dem som bor i Sverige men kommer från länder där detta praktiseras, om de gifter sig med en person som också har den traditionen i sin härkomst. Den senare får dock inte bo i Sverige.

”En skam för Sverige”

– Det är en skam för Sverige att inte lagstifta mot detta. Även om det inte alltid finns fysiskt våld med i bilden så är den psykiska pressen att leva upp till familjens krav stor, säger Soleyman Ghasemiani.

– Detta är tvångsäktenskap och tvångsäktenskap är våldtäkt.

Rättssociologen Astrid Schlytter på Socialhögskolan i Stockholm är inne på samma linje.

– Vi måste stoppa igen det här hålet i lagstiftningen. Att få välja vem man ska gifta sig med är en grundläggande mänsklig rättighet.

Så blir döttrarna bortgifta

Anna Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM