Danskar nobbar magra modeller

Politiker kräver mera kurvor

RELATIONER

Danska politiker inför nolltolerans mot size zero-modeller.

I fortsättningen är det bara modeföretag som arbetar med hälsosamma modeller som kan räkna med ekonomiskt stöd från Köpenhamns stad, rapporterar Danmarks Radio P4.

Foto: AP
Modellen har inget med texten att göra.

Årets modesäsong är i full gång. Den 28 januari drar Stockholm Fashion Week igång, och den 7 februari är det dags för den danska motsvarigheten i Köpenhamn.

De senaste åren har Köpenhamns stad bidragit med mer än 1,5 miljoner danska kronor (drygt 1,9 miljoner svenska kronor) till den danska modeindustrin – men nu hotar stadens politiker att stoppa allt fortsatt stöd om branschen inte slutar använda underviktiga modeller.

Påverka skönhetsideal

Hädanefter, uppger danska radions P4, ska staden enbart samarbeta med agenturer, fotografer och eventbyråer som förbundit sig att följa modebranschens etiska riktlinjer. Dessa syftar bland annat till att påverka skönhetsidealen samt förbättra modellernas välbefinnande och hälsa, skriver danska sajten kvinder.bt.dk.

– När vi skjuter till pengar till den här branschen kan vi ställa krav på att det som föregår är hälsomässigt försvarbart, säger Rikke Lauritzen från rödgröna partiet Enhedslisten till danska P4.

Hälsokontroller

Hösten 2006 avled två unga modeller till följd av anorexi. Sedan dess har flera stora modehus och nationella moderåd infört regler för vilket BMI modellerna minst måste ha för att få delta i stora modevisningar. Inför London Fashion Week i september 2007 föreslog det brittiska moderådet dessutom obligatoriska hälsokontroller för alla modeller och en åldersgräns på 16 år på catwalken.