Slöjförbud var diskriminering

Göteborgs stad fälls i hovrätten

RELATIONER

Hovrätten för västra Sverige anser att Göteborgs stad gjorde sig skyldig till etnisk diskriminering när två muslimska kvinnor avvisades från en simhall för att de hade heltäckande kläder och huvudduk.

Foto: BÖRJE THURESSON

Kvinnorna besökte simhallen med sina barn i april 2004. I domen, som kom på tisdagen, döms Göteborgs stad till att betala skadestånd på 20 000 kronor vardera till kvinnorna.

Hovrätten konstaterar att det kan vara fråga om diskriminering trots att personalen vid simhallen inte hade någon sådan avsikt. Domstolen anser att omständigheterna varit sådana att det finns anledning att anta att kvinnorna har blivit diskriminerade genom tillsägelserna att byta kläder. Enligt deras religion får de inte bära annat än heltäckande kläder och huvudduk.

Inte lyckats bevisa

Hovrätten slår fast att Göteborgs stad inte lyckats bevisa att tillsägelserna att byta kläder helt saknade samband med kvinnornas religion. Därför blir kommunen skadeståndsskyldigt.

I tingsrätten friades kommunen, men ombudsmannen mot etnisk diskriminering (DO). Katri Linna, överklagade.

Hon är mycket nöjd med hovrättsdomen, även om domstolen inte ger så stora skadestånd som DO krävt. I stämningen var kravet 150 000 kronor vardera till kvinnorna.

– Det är skönt att hovrätten markerar så starkt mot religiös diskriminering. Domen visar att det inte är rätt att utsätta enskilda personer för kränkning och förhindra dem att delta i vardagliga aktiviteter enbart på grund av deras religion, säger Katri Linna till TT.

En lättnad

För kvinnorna är domen en lättnad.

– Det har varit en tuff kamp för dem. Särskilt efter tingsrättsdomen, säger Katri Linna.

Hon är mycket kritisk mot Göteborgs stad.

– De här kvinnorna ville besöka simhallen för att deras barn skulle lära sig att simma. Det är väldigt beklagligt att Göteborgs stad försöker sätta stopp för det. Kommunens argument om säkerhet var svåra att följa, säger Katri Linna.

Kvinnorna hade långärmad tunika, joggingbyxor och huvudduk när de ombads att byta kläder.

– Joggingdress skulle ha varit okej. Vi ser inte att det är någon skillnad i fråga om säkerhet, säger Katri Linna.

”En seger”

Hon tror att hovrättsdomen kommer att få stor betydelse för andra i samma situation.

– Religionsfriheten är grundlagsskyddad, men särskilt muslimska kvinnor drabbas ofta och hindras i sina aktiviteter eftersom deras religiösa attribut är så synliga. Domen är en seger för alla som värnar om mänskliga rättigheter, säger Katri Linna.

Enligt simhallens regler skulle medföljande föräldrar vara ombytta till shorts och t-shirt, träningsoverall eller likvärdigt. Badvakterna ansåg att ena kvinnans långärmade tröja var för tjock för att bäras vid bassängkanten, samt att den andra kvinnan hade en tunn klänning på sig, något kvinnan nekar till. Hovrätten finner att kläderna i sig inte stred mot reglerna, och att mammorna därför inte behövde byta sina kläder. Enligt hovrätten ”måste i princip varje person som får påpekande om sin klädsel som olämplig uppleva det som i viss mån obehagligt”.

Förvånad och besviken

Göteborgs stads förste stadsjurist Gunnar Andersson, som företrädde staden, är både förvånad och besviken över domen.

– Jag tycker att det är olyckligt. Vad är förlängningen av detta? Det gör att det blir svårt att upprätthålla regler och ordning i offentliga lokaler. Jag tror att man har skapat en ganska svår situation för personal i lokaler där det finns ordningsregler, säger Gunnar Andersson.

Han vet i nuläget inte om domen kommer att överklagas till Högsta domstolen (HD).

– Det måste jag prata med våra uppdragsgivare om. Men jag tycker att det finns en del rättsligt intressanta frågor som borde underställas Högsta domstolens prövning, säger Gunnar Andersson.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM