”Jag har fött barn – inte uppstått från de döda”

Julia Roberts är tillbaka med ny film

1 av 4 | Foto: Armando Gallo/Retna Ltd
Hollywoods drottning Julia Roberts blev Hollywoods bäst betalda kvinna med ”Erin Brockovich”, och vann även en Oscar för sin rolltolkning.
RELATIONER

BEVERLY HILLS. Hon har fött tre barn och vårdat familjelivet.

Nu är Julia Roberts tillbaka i storfilmen ”Charlie Wilson’s war”.

– Manuset är så bra att det borde ramas in, säger hon.

Beverly Hills. Gästerna i hotelllobbyn stirrar och utbyter menande ögonkast: Men är det inte?

Jo, visst är det hon.

Blickarna följer Julia Roberts, 40, när hon rör sig genom foajén.

Nog för att de som har råd att checka in på exklusiva Beverly Wiltshire i Los Angeles är vana vid att se filmstjärnor live. Men att stöta ihop med Julia Roberts på samma hotell där filmen ”Pretty Woman” spelades in är så klart något alldeles extra.

– Vet du vad, det här stället känns faktiskt helt obekant, säger Julia Roberts när hon slår sig ner för att bli intervjuad.

– Vi filmade här under några få dagar, så jag tänker inte: ”Åh, det här är mitt hotell!” när jag kommer hit.

Hon kan ju försöka säga det till turisterna som irrar omkring i lobbyn. För dem är detta ”The Pretty Woman hotel” och Julia Roberts förblir skönheten i de lårhöga lackstövlarna. Filmen från 1990 resulterade i en Oscarsnominering för den då 23-åriga Roberts samtidigt som den gjorde henne till en av Hollywoods främsta – och högst betalda – leading ladies.

Fick en Oscar

”Pretty woman” drog in 180 miljoner dollar bara i USA och fick hennes tidigare framgångar att hamna lite i bakvattnet. Få minns att hon redan 1989 fick en Golden globe – och Oscarsnominerades – för sin roll som den tragiska Shelby i ”Blommor av stål” (”Steel magnolias”).

Det var först 2001, tio år efter ”Pretty woman”, då hon belönades med en Oscarsstatyett för huvudrollen i ”Erin Brockovich”, som Julia Roberts fick fullt erkännande för sin talang som seriös dramaskådespelare. Och i och med ”Erin Brockovich” blev Roberts den första kvinnan i Hollywood som kunde kvittera ut en lönecheck på 20 miljoner dollar.

– Jag kan inte påstå att jag tänker så mycket på pengarna. Det är min dåvarande agent som förtjänar beröm i det fallet ... För mig var det viktigaste att det var en viktig, verklig berättelse.

Smart underhållning

Samma sak kan sägas om hennes nya film, som har svensk premiär den 1 februari. ”Charlie Wilson’s war” utspelas under 80-talet och är den sanna historien om hur playboyen och kongressledamoten Charlie Wilson (Tom Hanks), lierar sig i en ohelig allians med societetsdamen Joanne Herring (Julia Roberts) och den avhoppade CIA-agenten Gust Avrakotos (Philip Seymour Hoffman). Tillsammans genomför de en spektakulär hemlig operation som bidrar till Sovjetunionens upplösning och kalla krigets slut.

Filmen har nominerats till fem Golden globe. Julia Roberts har chans att få en av dem för bästa kvinnliga huvudroll i kategorin komedi. Men ”Charlie Wilson’s war” är ingen skrattfest, snarare elegant och smart vuxenunderhållning. För manus står ”Vita huset”-skaparen Aaron Sorkin. Regissören Mike Nichols jobbade med Julia Roberts i det romantiska dramat ”Closer” från 2004.

– Det är Mikes förtjänst att jag tackade ja till rollen som Joanne Herring. Han ringde och sa: ”Jag har något för dig” och jag sa bara: ”Okej”.

Varit barnledig

I och med att det var en Mike Nichols-film var saken klar för Roberts.

– Mike sa: ”Men ska du inte läsa manus innan du bestämmer dig?” (skratt).

Sorkins manuskript gjorde henne inte besviken.

– Det är fantastiskt, det borde ramas in! De flesta jag läser får mina ögon att gå i kors. Jag gillar att läsa manus i sängen, men oftast somnar jag före sidan tre (skratt)!

Julia Roberts gjorde några av rösterna i de tecknade filmerna ”Charlotte’s web” och ”Ant Bully”. Annars har hon inte jobbat sedan 2004 och filmerna ”Closer” och ”Oceans twelve”. Men hon håller inte med om att hon varit ”arbetslös”.

– Vänta nu! säger hon och ler sitt breda, fantastiska leende.

– Jag har inte återuppstått från de döda – jag har fött barn!

Julia mötte sin make, filmfotografen Danny Moder, under inspelningen av ”The Mexican” 2000. Moder var gift, men blev blixtförälskad i Julia Roberts och skilde sig från sin fru, Vera Steinberg Moder. Den fjärde juli 2002 gifte sig Danny och Julia på Roberts ranch i Taos, New Mexico. Drygt två år senare, i november 2004, kom tvillingarna Hazel och Phinneaus till världen och i somras föddes deras tredje barn, Henry.

Bad att få slippa

Julia var gravid under filminspelningen av ”Charlie Wilson’s war”, men lyckades dölja sin växande mage för sina kolleger, inklusive Tom Hanks. Ingen dålig bedrift, särskilt under en swimmingpoolscen där hon steg upp ur bassängen klädd i en minimal rosa bikini.

Julia Roberts har aldrig ställt upp på en nakenscen under hela sin karriär, vilket får alla att undra varför hon ställde upp på att vara extremt lättklädd i ”Charlie Wilson’s war”.

– Varför jag filmade den scenen? För att jag fick betalt för det! Nej, allvarligt talat så bad jag Mike att få slippa den där bikinin. Tänk dig själv – som om jag skulle vilja vara gravid och visa mig i baddräkt inför 60 filmmedarbetare! Jag gillade inte att gå lättklädd när jag var 25 år och läcker. Nu är jag 40... Om jag bortser från den detaljen, var ”Charlie” enkel att göra för mig. Vi filmade det mesta i Los Angeles, så jag hade nära hem till barnen.

Förutom villan i LA och ranchen i Taos äger familjen en penthouse-lya på Manhattan. Bostaden ligger i Gramercy Park, ett område där till och med Julia Roberts kan röra sig utan att bli direkt igenkänd. Hon shoppar gärna sina ekologiska grönsaker på marknaden vid Union square.

Värderar familjelivet

Hon berättar att hon värderar familjelivet högt, att hon inte känner att några roller har gått henne förbi under de år hon varit mammaledig.

– Jag gjorde debut på Broadway i ”Three days of rain”, under tiden och det räckte för att tillfredsställa min kreativitet.

Hon tystnar och funderar en stund innan hon skrattande fortsätter:

– Du förstår, nu har jag tid att njuta av stor litteratur som ”Leonardo the terrible monster”!

Och att läsa barnböcker lär vara en del av Julia Roberts vardag under många år framöver, samtidigt jobbar hon på att förvandla en vuxenbok till film. Det är hennes eget produktionsbolag, Shoelace productions, som har rättigheterna till Kate Jacobs roman ”The friday night knitting club”. Och självklart kommer vi att se Julia i en av huvudrollerna.

Börjar filma i vår

– Jag har inga planer på att pensionera mig, men det är nästan omöjligt att göra film på film, för det finns inte tillräckligt många bra manus, säger hon.

– Men jag har ett projekt på gång för i år. Jag ska göra ”Duplicity” med Clive Owen och börjar filma under våren.

Intervjun är slut och Julia Roberts förbereder sig mentalt för att gå ut i ”Pretty Woman”-lobbyn igen.

– Det är lite märkligt att möta alla. De tror säkert att jag bor här!

FAKTA

Julia Roberts

Ålder: 40 år.

Yrke: Skådespelare.

Bor: I Los Angeles, Taos och New York.

Familj: Gift med Danny Moder, barnen Hazel och Phinneaus, 2,5 år, och Henry, 7 månader.

Aktuell: I ”Charlie Wilson`s war” som har svensk biopremiär den 1 februari.

Text: Will Lawrence/The Daily Telegraph
Översättning och bearbetning: Erika Scott