”Viktigast är att inte röka”

Läs chattet med hjärtläkaren Annika Rosengren

RELATIONER
Foto: Roger Lundsten
Professor Annika Rosengren.

Annika Rosengren säger: Hej, nu är jag här! / annika
Moderator säger: Då sätter vi igång! Första frågan kommer från Lena:
Lena säger: Hej! Jag har känt obehag i bröstet vid ansträngning och är orolig för att jag har fått kärlkramp, min pappa hade det och min bror är nyligen bypass-opererad. Kan man lätt kolla upp sånt här?
Annika Rosengren säger: Ja, det bör du kolla upp förstås. Om du haft det ett längre tag kan du beställa tid på din vårdcentral t ex. Men om det är något som uppstått senaste dagarna är det akuten som gäller. Fast det låter ju som du haft det ett tag och i så fall är vårdcentralen bästa valet.
Suss säger: Läste igår att det är en myt att kvinnor får sämre hjärtvård än män. Men har också läst att det tar drygt 20 min längre innan kvinnor med hjärtinfarkt kommer till akuten...varför?
Annika Rosengren säger: Det finns två färska svenska undersökningar som inte kunnat påvisa några skillnader i hjärtvården. Men framför allt yngre kvinnor väntar sig inte att få hjärtinfarkt och om symptomen inte är så svåra så kanske de väljer att avvakta i stället. Det kan vara en del av förklaringen.
jag säger: hejsan! ibland kan jag känna flera dunkningar på en gång, eller flera dunkningar snabbt (är bara 17 år) och jag har frågat mina kompisar om det också har hänt de vilket det har, vad beror detta på?
Annika Rosengren säger: För mina öron låter det som ganska typiska extraslag. Då blir det en minipaus i hjärtats rytm och nästa slag känns i stället extra hårt. Om du känner dig yr eller svimfärdig när detta kommer bör du bli undersökt. Annars är det både vanligt och ofarligt. Men för ett helt säkert besked behövs en enkel läkarundersökning med EKG och att man lyssnar på hjärtat.
linda säger: Hej. Var till vårdcentralen i höstat då jag har haft kraftiga smärtor i bröstet och hjärtklappning som strålar ut armen. De tog ekg men sa inget speciellt om det. De påstod att de var en sträckning. Har fortfarande ont och kraftig smärta uppekommer när jag minst anar det. Vad tycker du jag skall göra? mvh linda
Annika Rosengren säger: Du behöver absolut bli undersökt igen. Ett arbetsprov behöver förmodligen göras och du behöver få en förklaring vad doktorn tror att dina besvär beror på. Vid akuta besvär – sök akut.
Karin säger: Vilken typ av fett rekommenderar du, på smörgåsen och att steka och laga mat i?
Annika Rosengren säger: Ta så litet fett som möjligt på bröd, om du kan, så kan du låta bli lättmargariner och andra syntetiska produkter och i stället ta det du tycker smakar bra. I små doser -- teskedsvis -- kan man använda smör för smaken. Gärna olivolja i matlagning, eller neutral olja om man inte gillar olivoljesmaken. Olja ska inte upphettas till höga temperaturer.
Anna säger: Hej Annika. Min pappa dog i en olycka för ett tag sedan och när han obducerades upptäckte man ett ärr från en infarkt och ett förstorat hjärta. Vi anar när infarkten kan ha inträffat men han förstod aldrig att det var en infarkt. Dessutom har min farmor förstorat hjärta och kärlkramp. Min morfar dog i en hjärtinfarkt. Nu tilll min fråga. Bör min bror och jag undersöka oss (vi är runt 35 år) eller ska vi vänta tills vi känner av något? Mvh Anna
Annika Rosengren säger: Än så länge är det nog ingen fara för dig och din (jämnårige?) bror. Men redan nu eller senast inom några år bör ni be att få kontrollera blodfetter och blodtryck, som är riskfaktorer som kan behöva behandlas, sällan i 35-årsåldern dock. Som för alla andra gäller: lev sunt, ät nyttigt, rör på er och rök framför allt inte.
Sofia säger: Hej! Det verkar vara så mycket man ska tänka på när det gäller hjärtat...vad är viktigast egentligen, maten eller motionen eller något annat?
Annika Rosengren säger: Svar: Både och. Viktigast är att inte röka. Att röra på sig mår man bra av på många andra sätt också. Och äta måste man ju, och då kan man försöka göra så bra val som möjligt. Många små olika åtgärder ger tillsammans minskad risk.
Annica säger: Vid panikångestattacker så känns det ju som om hjärtat påverkas men gör det egentligen det?
Annika Rosengren säger: Panikångest ger stark stress men det är mycket osannolikt att hjärtat skulle ta skada – även om det ingår i bilden att det kan kännas så.
Moderator säger: Då var det dags för sista frågan, som kommer från Mysan:
Mysan säger: Jag kan ibland känna en slags krampsmärta/huggande smärta precis under vä bröst. Då kan jag inte djupandas och det varar allt från någon min till 15 min ungefär, men om det varar så länge känns det mer som kraftigt håll. Symtomen kommer helt utan ansträngning. Vad kan detta bero på?
Annika Rosengren säger: Det finns en rad olika tänkbara förklaringar, men det går inte att uttala sig om utan en undersökning. Du bör beställa tid för detta på vårdcentralen.
Moderator säger: Det var allt för idag. Tack alla som har chattat – och stort tack Annika Rosengren!
Annika Rosengren säger: Tack själva – alla som varit med. /Annika

aftonbladet.se