”Jag blev kallad hora”

Let's Dance-stjärnan Carin da Silva berättar om trakasserierna

1 av 7 | Foto: SARA RINGSTRÖM
ÄLSKAR DANSEN Carin da Silva visste tidigt att det var dansare hon skulle bli.
RELATIONER

”Let’s dance”-stjärnan Carin da Silva såg ”Fame” som sjuåring – och blev förtrollad.

– Jag bestämde mig där och då för att bli dansare.

Aftonbladet Söndags Tore S Börjesson mötte henne i replokalen.

Det kommer från hjärtat:

– Gym är det värsta jag vet. Jag har inte styrketränat en enda gång i hela mitt liv, säger hon.

Men det finns andra sätt att hålla sig i form och skaffa sig en fem plus-kropp på köpet. Carin da Silva dansar. Hon har dansat i hela sitt liv. Intresset har sitt ursprung i en barndomskärlek till musikaler.

– Jag var 7 eller 8 år och mamma tog med sig mig och min bror Daniel, som också är med i ”Let’s dance”, för att se ”Fame” i Stockholm. Efter tio minuter frågade jag: ”Mamma, är det långt kvar?”. Hon tittade på mig och svarade: ”Ja, det är väldigt långt kvar.” Och jag tänkte: Bra! För jag ville aldrig att det skulle ta slut. Jag bestämde mig där och då för att bli musikalartist och dansare. Jag älskar att stå på scen och underhålla och beröra människor.

Dansade med Patrik Ekwall

Hon har dansat med de bästa och hon har dansat med, hrm, Patrik Ekwall (i förra årets ”Let’s dance”).

Även om det inte var nån dans på rosor så var det säkert, därom är jag övertygad, som att dansa med Nurejev i himlen i jämförelse med att dansa med mig som skriver det här.

Jag är en produkt av en massa idrottande, i synnerhet bollsporter, och ingen – och jag menar INGEN – stretching alls.

Tänk staty.

Jag tog mig en thaimassage för nåt år sen och massösens omdöme var hårt:

– Den stelaste människa jag träffat.

Med andra ord, det är just såna som jag som behöver den träning dansen ger. Och – om vi tar ett steg bakåt – att träna på de övningar man behöver träna på, och bemästra, för att ge sig ut på golvet till ljuv musik.

Träning på köpet

Det har sagts att dans är ett vertikalt uttryck för en horisontell längtan. Dans är sexigt och kul. Träningsresultaten får man på köpet.

– Mage, rumpa, rygg är med i alla övningar. Det är muskler man behöver för att hålla upp sig själv. Man får aldrig slappna av, säger Carin da Silva.

Efter en timme med henne i en studio på Balettakademin i Stockholm har jag också tränat vaderna, framsidan och baksidan av låren, magen och dess sidor, ljumskarna och – faktiskt – armarna. Man spänner dem i piruetterna och spänner dem ännu mer i den övning som Carin kallar lay out. Kort sagt, i dans är alla muskelgrupper satta i arbete. Plus – om man jämför med att styrketräna på gym – man ska utföra allt utan stånk, stön och grimaser, men med elegans och hållning.

Folk med ovanan att kuta med ryggen och låta axlarna slutta har mycket gott att hämta här.

Ett hot

”Let’s dance” är programmet som kastar ett nytt, ofta guld- och rosaskimrande ljus över sina deltagare. Anna Book var i princip död som artist när hon kom med i ”Let’s dance” och efteråt var hon hetare än färsk lava. Och Lasse Brandeby hade inte varit så stor sedan han slog igenom som Kurt Olsson när han plötsligt ägde nöjes-Sverige igen.

Men Carin da Silva är den enda av de professionella dansarna som lyckats skapa ett intresse kring sig själv. Lätt överdrivet – hon är lika känd som kändisarna som medverkar. Hon har till och med fått lära sig vad framgångens baksida innebär. Bratbrudarna på inneställena runt Stureplan och Kungsträdgården ser henne som ett hot.

– Jag har fått jättemycket elaka kommentarer här i Stockholm. Det är trevligare hemma i Göteborg. Ta när jag är på Café Opera och står i toakön. Då ser jag några unga tjejer som är där med pappas guldkort och en av dem säger: ”Där är den där Let’s dance-fittan”. Jag bara: ”Vad sa du?” Hon upprepar vad hon sa och: ”Det är ju det du är.” Vad ska man svara på sånt? Vad har jag gjort för att bli kallad fitta? Sen går jag ut och luftar mig, då kommer nästa kommentar från nån annan: ”Där är den där Let’s dance-horan som knullar Patrik Ekwall.”

Har flyttat till Stockholm

Jag föreslår att Carin istället för att besöka ställena kring Kungsträdgården och Stureplan ska gå ut i SOFO på Södermalm. Där folk vet att bete sig. Hon svarar att hon är så ny i Stockholm att hon varken skulle hitta dit eller hem igen.

Det är bara en tidsfråga innan hon gör det, för nu har göteborskan blivit stockholmare på riktigt, om än motvilligt.

– Jag älskar Göteborg. Men det är i Stockholm det händer, det bara är så.

Carin och pojkvännen Niklas, 29, har köpt sig en tvårummare på 67 kvadratmeter vid S:t Eriksplan. Därmed är pendlandet och livet i en kappsäck över för Carin. Men Niklas fortsätter att leva det livet. Det är hans jobb. Han är sjöman och jobbar som safety manager på ett stort kryssningsfartyg i Asien. Det är tio veckor på sjön och tio veckor hemma om vart annat

– Vi hinner aldrig tröttna på varandra. Jag är konstant nykär och blir till mig varje gång jag ser honom, säger Carin.

Älskar kameran

Trots att han är sjöman och går iland i olika hamnar på andra sidan jordklotet är hon inte svartsjuk.

– Det är han som ska vara svartsjuk på mig. Det är jag som dansar med värsta hunken hela veckorna.

Carin da Silva älskar kameran och kameran älskar henne. Hon har DET. Det som gör att hon går genom rutan. Det har gjort att hon i dag är på tv hela tiden. Dels som dansare, dels i rollen som hallåa på TV4 Plus.

– Det var faktiskt de som tog kontakt med mig och bad mig söka. Det roliga är att jag var helt avslappnad när jag skulle testas. Eftersom jag var helt säker på att jag inte skulle få jobbet kände jag ingen som helst press. Jag fick läsa några påannonser, en om ”Idol” som jag skrivit själv och en seriösare text om ”Kalla fakta”, och gick vidare till slutgallringen. Där fick jag läsa en påannons till en fredagskväll. Jag fick jobbet. De sa: ”Carin, det osar fredagskänsla om dig”, säger hon och skrattar.

Vill bli programledare

Carin da Silva har medverkat i alla tre säsongerna av ”Let’s dance”. I år tävlar hon i par med tv-snickaren Mats Carlsson.

– Han ser jättebra ut och är väldigt poppis bland tjejer – och killar också för den delen – de tycker att han är snygg och så. Dessutom är han väldigt sympatisk och trevlig. Plus att det är lite kul att spräcka en fördom, för vem trodde att en snickare skulle kunna dansa?

Carin da Silvas dröm är att gå vidare från hallåa till riktig programledare.

– Jag vill bli programledare för ”Let’s dance”. Det vore väl inte fel med en programledare som kan lite om dans??

FAKTA

Carin da Silva

Född: 16 november 1984.

Bor: Stockholm.

Yrke: Dansare, musikalartist, hallåa.

Familj: Sambo med Niklas.

Aktuell: Medverkar i ”Let’s dance”.

Senast köpta ...

... klädesplagg: En svart skjorta från Filippa K.

... semesterresa: Kryssning i Asien med pojkvännen Niklas.

... cd: James Blunts ”All the lost souls” (2007).

... bok: ”Marley och jag: Livet och kärleken med världens värsta hund” av John Grogan.

... snabbmat: Sushi.

5 favoriter

Sångerska: Celine Dion.

Klubb: Tranquillo i Göteborg.

Drink: En mix av Bacardi razz, soda, lite Sprite och mycket lime.

Dans: En het, kärleksfull rumba.

Plats: Pulau Ridan i Malaysia.