Vem är årets kvinna?

RELATIONER

Rösta fram din favorit!

Sanna Kallur, Elisabeth Massi Fritz eller Marie Picasso – vem tycker du har satt mest avtryck sedan 8 mars förra året?

Tag chansen att rösta fram din favorit.

Vinnaren presenteras på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Marie Picasso, 28, artist.

Big Brotherkändisen tog ton och gav svar på tal till Bert Karlsson, som tyckte att hon skulle banta. Med starka känslor och lika stark röst blev hon Idolvinnare och folkets älskling.

Susanna Kallur, 27, häcklöpare.

Visar att det går att sätta upp höga mål – och nå dem. Tårarna i Osaka blev till guld, guld och guld igen i Golden League. 10:e februari blev häckstjärnan från Falun snabbast i världen, och en av de största i svenskarnas hjärtan.

Elisabeth Massi Fritz, 40, advokat.

Kunnig och engagerad står hon ständigt vid de kvinnliga brottsoffrens sida, vare sig det gäller våldtäkt, som i målet mot plastikkirurgen Carl Troilius, eller hedersbrott.

Maria Sveland, 33, journalist och författare.

Med sin rasande bok ”Bitterfittan” har hon fått massor av kvinnor att vilja slänga stekspaden i väggen. Klarsynt visar hon hur olika villkoren är för mammor och pappor.

Maria Lundqvist, 44, skådespelare.

Ryckte ut till sin före detta barnflickas försvar i våldtäktsrättegången mot Tito Beltran, trots kritik och hysterisk publicitet.

Annika ”Säkert” Norlin, 30, artist.

Jämtländskt berättargeni som med lika delar humor och allvar förfört den svenska pop-publiken. Skriver låtar om döden, våldtäktsmän och hemska tjejmiddagar och har belönats med såväl Grammis som P3 Guld-pris.

Annika Dahlqvist, 59, allmänläkare.

Fett är rätt, tyckte denna kostexpert och fick på pälsen – tills Socialstyrelsen medgav att hennes råd är riktiga. Med blogg, bok och gratis föreläsningar fortsätter hon att hjälpa människor till bättre hälsa.

Barbro Jönsson 52, chefsåklagare.

Bombattentat – so what? Smällen hemma i radhuset hindrar henne inte från att fortsätta sin kamp mot kriminella mc-gäng. Hon fortsatte att jobba direkt.

Charlotte Kalla, 20, längdskidåkare.

Kom från ingenstans och åkte rakt in i skidhistorien med segern i Tour de Ski. Inga backar eller vurpor stoppar Tärendötjejen som ger ”djävlar anamma” ett ansikte.

Klara Zimmergren, 41 och Mia Skäringer, 31, komiker.

I en mansdominerad humorvärld kliver Mia och Klara fram och driver befriande träffsäkert med allt från ensamma mammor till våra pinsammaste killnojjor.

Rösta här!

Årets kvinna ska ha gjort avtryck sedan 8 mars 2007.

De nominerade har valts ut av läsarna och Aftonbladets Kvinnaredaktion.