Hon nobbade Richard Burton

Nu skriver Gunilla, 70, en bok om sitt vilda jetset-liv med stjärnorna

1 av 6 | Foto: BÖRJE THURESSON
Världsberömd Gunilla Riva från Gävle var världsberömd toppmodell under 1950- och 60-talen. "Det ska bli skitkul att skriva om allt jag varit med om", berättar hon.
RELATIONER

Gunilla Riva från Gävle har rekord i antal veckor i rad på omslaget till franska modetidningen Elle.

Inte mindre än 28 stycken.

I dag är hon 70 år fyllda, och ser tillbaka på ett spännande liv. Fullt av möten med världskändisar som Richard Burton, Brigitte Bardot samt John och Jackie Kennedy.

Gunilla möter mig i sin lilla röda Volkswagen och jag har fullt sjå att hänga med på skogsvägarna fram till huset precis vid kusten norr om Gävle. Hon vet hur man kör bil, Gunilla, för dagen klädd i skinnbyxor och kort jacka. Hennes naglar är målade, sin fräcka frisyr har hon klippt själv och historierna... ja, de bubblar verkligen ur henne.

Men så lever hon ovanligt intensivt med sina minnen just nu. Hon är i full gång med att skriva en bok om sina år som toppmodell i Paris och New York på 1950- och 1960-talen.

Stoppad på gatan

Gunilla vara bara 16 år gammal när hon äntrade den stora världen, och blev mannekäng för Dior i Paris. En dag på väg till skolan blev hon stoppad på Kungsgatan i Stockholm av en av dåtidens främsta fotografer, Kary Lasch. Han ville att hon skulle bli modell.

– ’Aldrig’ minns jag att jag sa, säger Gunilla i dag och skrattar.

Men fotografen var envis. Han visste att han upptäckt ett riktigt modellämne. Så han sökte upp Gunilla igen – och den här gången gav hon med sig.

– Inte vet väl jag vad som var så speciellt med mitt utseende, säger Gunilla. Jag har aldrig tyckt att jag varit särskilt snygg men jag gör mig bra på bild, det gör jag. Jag har det perfekta måttet mellan nästippen och ögonbrynen! Och jag har haft stor nytta av mina år inom dansen, jag hade mycket lättare för att posera än andra modeller.

Det var hennes namne sedermera modeskaparen Gunilla Pontén som övertalade henne att följa med till Paris. Pontén stannade inte kvar, men det gjorde Riva.

Och envis och oblyg som hon var fick hon snabbt jobb.

Lärde känna Bardots syster

– Jag har alltid sett fotomodellandet som ett jobb och inget annat, säger Gunilla. På den tiden fick vi fixa hår och smink själva. Alla skor och accessoarer bar vi med oss i stora trunkar. Fester och sådant har inte lockat mig men visst gick jag på sådana också, man måste ju visa upp sig.

Gunilla lärde känna Brigitte Bardots syster Mijanou som var både söt och trevlig. Brigitte själv träffade hon flera gånger men kom henne aldrig in på livet.

– Brigitte var inte min typ av tjej, jag gillar inte bimbos, säger hon frankt. Visst var hon snygg och vi träffades i S:t Tropez ett par gånger men vi talade aldrig om några djupare saker.

Sascha Distel, megastjärna inom sång och musik och med en omskriven romans med just Brigitte Bardot, var en annan av de stjärnor Gunilla umgicks med:

– Honom hade jag ett kort förhållande med, skrattar Gunilla. Vilka ögon han hade, de gick inte att motstå...

En annan fransk superstjärna hon träffat flera gånger är sångaren Charles Aznavour. Hans fru var svenska och de träffades bland annat för att tillsammans se Ingemar Johanssons berömda VM-match i boxning 1959 i New York.

– Charles Aznavour hade alltid lackskor och så var han liten, ja kortare än jag till och med. De var ett väldigt trevligt par, han och Ulla, minns Gunilla.

Åkte till New York

Gunilla lämnade Paris 1954 för New York och den nyetablerade modellmamman Eileen Ford. Mrs Ford hade åsikter om det mesta som hennes modeller gjorde, men Gunilla lät henne inte ta över.

– Mig kunde hon inte skälla på för hur jag såg ut, eftersom jag var naturligt slank. Men fy så elak hon kunde vara mot de modeller som hon inte tyckte höll måttet säger Gunilla med en rysning.

I USA träffade Gunilla skådespelaren Richard Burton på en fest. När hon skulle gå hem sprang han ikapp henne och bad henne att hon skulle provfilma med honom. Men Gunilla sa nej.

Kanske ett utslag av blyghet. Eller?

– Blyg? Jag? Nej, inte jag inte, skrattar Gunilla. Men jag ville helt enkelt inte filma, det lockade mig inte.

I New York träffade Gunilla prins Ali Khan, FN-sändebud för Paki-stan, på en fest. När hon åt lunch med honom i FN-skrapan stötte hon också ofta på Dag Hammarsköld, som hon minns som väldigt vänlig och trevlig.

Hett möte på El Morocco

Det var via prinsen hon hamnade på El Morocco – innerestaurangen framför andra i New York i slutet av 1950-talet – tillsammans med dåvarande senatorn John F Kennedy och hans hustru Jackie.

– Det fanns privata rum för upp till 20 personer där man kunde äta middag avskilt och där åt vi med Kennedys, säger Gunilla. John var trevlig, charmig och fräsch så jag förstod varför kvinnor föll för honom. Jackie däremot var tyst och konstig!

Tillsammans med Ali Kahn träffade Gunilla också Ari Onassis och hans fru Tina, Christinas mamma. De åt spagetti på en restaurang i London och drack cocktails på parets båt i Medelhavet.

– Tina var enkel och trevlig, inte märkvärdig alls. Det var samma sak med Ari, men när han gifte om sig med Jackie Kennedy hade jag flyttat hem igen så jag träffade aldrig de två tillsammans.

Prins Ali Kahn och Gunilla hade haft ett förhållande i ett och ett halvt år när prinsen omkom i en bilolycka utanför Paris.

– Det var en så onödig olycka. En gul Simca körde på honom i ganska låg fart men den whiplashskada han fick blev för mycket för hans redan dåliga nacke. Ali var den enklaste och trevligaste av dem alla, så prins han var!

Hade butik

Gunilla kom tillbaka till Sverige och Gävle i början av 1970-talet, efter 16 år som modell och långa perioder av pendling mellan Paris och New York.

Väl hemma hjälpte hon under en period Sighsten Herrgård att hitta nya modeller. Dessutom jobbade hon med mode i en herrekipering innan hon öppnade en egen butik för dammode.

När jag frågar Gunilla om det är något hon ångrar att hon inte gjorde under sin karriär, så blir hon tyst för första gången på två timmar och funderar en lång stund innan hon svarar nej.

Så du ångrar inte att du sa nej till Richard Burton?

– Nej, nej, jag ville inte filma. Men det är skitkul att skriva om det och allt annat jag varit med om i min bok. Den ska heta Riva, ett bra namn eller hur!?

Farligt för dagens modeller

Gunilla har haft tur med sitt yttre tycker hon själv. Hon har långa ben och är axelbred, alltså perfekt skapt för att bära haute couture, och hon var lång på sin tid, 1, 72 cm.

– Men i dag är det ju annorlunda, säger Gunilla. Emma Sjöberg och de där andra är ju nästan två meter långa och ser ut som skrämda kråkor. Linda Evangelista är den enda som är snygg, tycker jag!

Gunilla har bara ett råd till de unga flickor som i dag vill resa till Paris och bli modeller, och det är: Låt bli!

– Nej, stanna hemma, det är livsfarligt att ge sig iväg i dag. Det finns så mycket knark och flickorna kan råka ut för allt från att bli lurade på pengar till att hamna i klorna på hallickar. Annat var det på min tid!

FAKTA

Gunilla om...

... sin favoritdesigner:

– Det är Coco Chanel, absolut. Jag har två av hennes dräkter sparade och ett originalsmycke som är oerhört vackert. Dräkterna ska jag sälja via auktionsfirman Christies. Jag tror att det finns intresse för dem.

... dagens mode:

– Alla ser ju gravida ut i dag, det är något med skärningen som ger även de smalaste mage. Och de nedhasade byxorna ska vi inte tala om!

... ”Top model”:

– Jag har aldrig sett något av programmen. Jag skulle bara vara kritisk och säga att de fuskar.

ARTIKELN HANDLAR OM