Flirtande, dansande - och bakis...

Ny tv-film breddar bilden av Jane Austen

Foto: AP BBC FOR MASTERPIECE
En scen från filmen "Miss Austen regrets”, som bygger på brev mellan författarinnan och hennes syster och systerdotter.
RELATIONER

Jane Austen var inte den blyga viol man kan föreställa sig efter att ha läst hennes böcker.

Istället var hon en slagkraftig, vinälskande ung kvinna som flörtade vilt – en gång med en man bara hälften så gammal.

Den här bilden av Jane Austen kommer från en ny film, som bygger på brev mellan författarinnan och hennes syster och systerdotter.

Inte mycket är känt om Jane Austens tidiga liv, men filmens manusförfattarinna har läst de brev som finns bevarade. Hon säger till tidningen Daily Mail att Jane Austen själv ska ha skrivit att ”jag gifte mig aldrig eftersom jag aldrig träffade någon som var värd att sluta flörta för”.

Inge Mr Darcy

I Jane Austens böcker förekommer flera perfekta blivande makar, den mest kända är kanske Mr Darcy från ”Stolthet och fördom”. Men kanske överträffade verkligheten aldrig dikten – i ett brev ska hon ha skrivit att ”det enda sätt att få en man som Mr Darcy är att hitta på honom”

Enligt breven ska Jane Austen ha varit en mycket social ung dam, som inte tackade nej till ett glas vin eller två. Vid ett tillfälle skrev hon ”jag tror att jag drack för mycket vin i går; jag vet inte annars hur jag ska förklara min skakiga hand i dag”.

Tackade nej till frieri

Jane Austen ska också ha förälskat sig flera gånger. Som 21-åring förälskade sig Jane Austen i Tom Lefroy, men romansen ledde aldrig till något äktenskap eftersom ingen av dem hade pengar.

Ett bättre parti utgjorde Harris Bigg-Wither, en yngre bror till några nära vänner. Han var arvtagare till flera hus, och kunde ha försörjt Jane Austen och hennes familj, som lämnats barskrapade efter faderns bortgång. Han friade och Jane Austen tackade ja, men tog tillbaka detta redan morgonen efter – något som ska ha varit en stor skandal på den tiden.

40-åring förälskade hon sig i en 20 år yngre läkare, en man som hon beskrev som ”något mellan en man och en ängel”.

Filmen heter MISS Austen Regrets, och har visats på BBC1.

ARTIKELN HANDLAR OM