"Jag njuter av varje sekund"

Nu gör Nina Söderquist från TV 3.s "West end star" succé i London

Foto: PETER VAN DEN BERG
FRÅN ALFTA TILL LONDON. För en månad sedan gjorde Nina Söderquist debut i huvudrollen i "Lady of the lake" i Monty python-musikalen "Spamalot" på Palace theatre i West End i London.
RELATIONER

Från Wallmans salonger till glamouren i West end, Nina Söderquists karriär har minst sagt tagit ett glädjeskutt.

Nu ägnar hon kvällarna åt att pussa sin gamle idol, Hollywoodskådisen Alan Dale i musikalen ”Spamalot”. Och snart väntar Broadway.

LOGEN. Här byter Nina om till de glittriga scenkläderna.

– Jag har jobbat så länge och haft mina skitår att jag tar detta för vad det är. Jag vet att det är en kort härlig period och jag njuter av varje sekund, säger hon.

För bara någon månad sedan gjorde Nina Söderquist debut i huvudrollen ”Lady of the lake” i Monty python-musikalen ”Spamalot” på Palace ­theatre i West end i London. Själv beskriver hon premiärkvällen som en ren pina. All koncentration gick åt till att pricka in replikerna och inte göra bort sig gentemot medspelarna. Hon tycker insatsen var medioker. Kritikerna såg något helt annat. I både brittisk och svensk press hyllades den nya stjärnan som vunnit inträde till det prestigefyllda West end via TV3-tävlingen ”West end star”. För en 35-åring som aldrig tidigare sjungit musikal kom hyllningarna som en total överraskning.

– Jag hade ju inte ens trott att jag skulle vinna TV3:s tävling. Nu tänker jag ”varför har jag inte gjort detta förut. Det är ju jätteroligt”, säger hon.

Gästspel på Broadway

Producenterna för föreställningen har blivit så imponerade av rocktjejen från Alfta i Hälsingland att de förlängt hennes kontrakt till sommaren. Inhoppet var egentligen bara tre månader långt. Och nu talas det även om gästspel på Broadway i New York.

– Det hade ju varit maxat, skrattar hon.

När nervositeten lagt sig och Nina Söderquist blivit varm i kläderna kan hon unna sig att stornjuta av situationen. Hon beskriver föreställningen som helgalen i riktig Monty python-stil. Storyn är egentligen en bearbetning av filmen ”The holy grail” från 1975, som parodierar legenden om Kung Arthur.

När hon axlade rollen som ”Lady of the lake” efter den rutinerade musikalartisten Marin Mazzie var Nina Söderquist nykomlingen i ensemblen. Efter bara någon månad har hon hunnit bli veteran. Nya förmågor ersätter de gamla och i mars hoppade Hollywoodstjärnan Alan Dale in som Kung Arthur. Förväntningarna på idolen präglades av skräckblandad förtjusning från hennes sida. Hon hade hört att han kunde vara svår. Nu är tongångarna annorlunda.

– Jag pussar på honom i föreställningen och det går jättebra. Vi skojar och ursäktar oss om det blivit för mycket vitlök i maten dagen innan, säger hon.

Meatloaf-musikal

Hur som helst lär Londonvistelsen dra ut på tiden. Som om inte succéerna vore nog har musikerlegendaren Jim Steinman fått upp ögonen för Nina Söderquist. Nu diskuteras en roll i musikalen ”Bat out of hell”, baserad på rockgurun ­Meatloafs musik. Även den sätts upp i musikalkvarteret West end.

Men vägen till stjärnorna har som sagt varit lång. Redan vid 18 års ålder började Nina harva runt i folkparkerna. Därefter blev det olika krogshower på Mallorca och Kanarieöarna. Slutligen hamnade hon på Wallmans salonger i Stockholm.

Nu kan Nina Söderquist unna sig att shoppa och känna sig tillfreds med tillvaron i London. I huset som teatern ordnat bor nästan uteslutande kändisar av olika slag men än så länge har bara Brad Pitt skymtat i korridorerna. Inte så bara kanske. Nina Söderquist avslöjar att hon dessutom fick göra entré strax bakom Tom Hanks på en av hans filmpremiärer i London nyligen.

– Det är massor med corny grejer jag aldrig trodde jag skulle få uppleva, säger hon.