Hon liknar mig – men det är inte jag

Aftonbladets reporter gjordes om till supermodell

1 av 2 | Foto: Maria Östlin
Jessica efter. Om du klickar på bilden blir den större.
RELATIONER

Jag mötte mitt värsta överjag.

Supermodellen Jessica.

Hon som inte finns.

Kvällen före förvandlingen står jag i timmar framför spegeln och granskar mig själv.

Ser en 36-åring med blek och otränad kropp. Ser mörka ringar och rynkor som inte har med skratt att göra. Ser slitet hår, torr hud och slarvigt rakade ben.

Ångesten river i magen. Hur i helvete skulle jag kunna bli en supermodell? Supermodeller väger 50 kilo, jag väger 75 kilo. En tredjedel av mig måste bort.

En supermodell har BMI 17, på gränsen till undervikt. Mitt BMI är 25, på gränsen till övervikt.

Supermodeller är timglasformade och mäter 90-60-90. Jag tar fram måttbandet och mäter bröst, midja och höfter till 98-88-98.

Jag ser inte ut som ett timglas, jag ser ut som en PET-flaska.

På morgonen tvingas jag gå till studion helt osminkad. Håller blicken i marken för att ingen ska se mitt ickeansikte. Möter tre superproffs som ska göra jobbet. Stylisten med klänning som döljer mage och lyfter bröst. Sminkösen som målar dockansikte, sätter dit löshår och stylar frisyr. Fotografen som lägger ljus och trollar med vinklar.

Jag gör som de säger. Håller ansiktet uppåt, blicken nedåt, lutar mig framåt, håller ut kjolen, håller in magen, putar med brösten och ser samtidigt avslappnad ut.

Vindmaskinen blåser i håret och ögonen rinner. Jag försöker se snygg och självsäker ut men skorna är för små och klackarna för höga. Tänker oavbrutet på mitt blåmärke på benet. Supermodeller har inte strumpbyxor, inte ens trosor, de syns under kläderna.

Efter fotograferingen förstår jag att snyggare än så här blir jag inte. Men det räcker inte.

När bilden retuscherats har jag befriats från fettveck, rynkor och fått sammetshy. Strechats ut tio centimeter och filats ned till ett timglas.

Jag tittar länge på bilden. Nu har jag en ny idealbild att mäta mig mot. Den mest djävulska.

Hon liknar mig. Men det är inte jag.

Det här gjordes om på Jessica

Kändisarna som har gjorts om

Foto: MQ

Läs också

Skönhetsidealet blir allt mer overkligt. Med hjälp av operationer, smink och – fejk. Vem som helst kan se ut som en fotomodell. 2006 sattes världsrekord i retuschering. Aftonbladet Kvinna granskar i tre dagar skönhetsidealet ända in i porerna. Först förvandlas reportrarna Jessica Ritzén och Björn Solfors till supermodeller.

Jessica Ritzén