Experten: Därför väljer vissa kvinnor att leva med farliga män

RELATIONER

”Människor med psyko­patiska drag kan vara charmiga och suveräna på att förföra sin omgivning”.

Det säger psykologen Jan Wessman om varför kvinnor dras till farliga och beskyddande män.

Foto: MAJA SUSLIN
"Mäktiga män som är farliga förekommer en hel del i näringslivet, men de ser oftast till att inte gå så långt att de hamnar i fängelse", säger psykologen Jan Wessman.

Tone är inte ensam i sin situation. Många kvinnor i Sverige lever med överbeskyddande män, och kommer aldrig loss – eller vill inte komma loss.

– Det kan bero på de söker sig till den som kan kompensera den egna rädslan för svaghet. De vill ha del av makten och styrkan, säger Jan Wessman.

Samma behov kan göra att man blir kär i en man därför att han är rik och känd för sina framgångar.

–Mäktiga män som är farliga förekommer en hel del i näringslivet, men de ser oftast till att inte gå så långt att de hamnar i fängelse.

Psykopatiska drag

Gemensamt för farliga män är att de har starka aggressiva impulser. En del är lättprovocerade och har dålig impulskontroll. Hit hör framför allt män som blir farliga och våldsamma när de dricker alkohol eller är drogpåverkade.

– Den som har en psykopatisk personlighetsstörning har inte så stor förmåga att känna kärlek och omtanke, medan narcissisten däremot, som är självälskande, kan känna förälskelse om han får bekräftelse på sin egen förträfflighet. Men när de känner sig frustrerade eller svikna kan både psykopaten och narcissisten bli farliga.
Vilka är det som hamnar i dessa relationer?

– Ofta rör det sig om människor som inte är vana vid att bli sedda i sina behov. Föräldrarna och omgivningen har inte visat så mycket intresse för vad de känner. Då blir det lätt att skaffa sig ett existensberättigande som bygger på andras villkor.
Om man tillhör den första skaran är man då dömd för livet att bara se kärlek som en kamp?

–Nej, det du behöver skaffa dig mer realistiska förväntningar på livet och inse att du är värd att bli kärleksfullt behandlad.

Kicki Biärsjö