Nu vill tv-kvinnorna bli filmstjärnor

Aftonbladets Mats Strandberg har gjort en prognos för hur det kommer att gå

1 av 10 | Foto: TWENTIETH CENTURY FOX
Katherine Heigl slog igenom som Izzie i Grey anatomy. Nu gör hon succé i filmen "27 dresses".
RELATIONER

Många har känt sig manade, men förvånansvärt få har lyckats.
Här är de kvinnliga stjärnorna som just nu försöker ta steget från tv-rutan till filmduken.

Katherine Heigl: Nya romcom-drottningen

Känd från tv: Slog igenom som romantikern Izzie i skönt snyftiga succéserien ”Grey’s anatomy”.

Bäst på bio? Med två succéfilmer i rad – ”På smällen” och ”27 dresses” – har hon lyckats etablera sig i romantisk-komedi-genren. Kan bli hat-trick med kommande ”The ugly truth”.

Prognos: Strålande sol. Har en tydlig image och tilltalar både män och kvinnor. Heigl är ett hett byte, och hon vet om det. Kritiserade öppet ”Grey’s anatomy”-producenterna, genom att kalla sin rollfigur Izzies plötsliga romans med George för ett billigt trick för att få fler tittare. I det ängsligt diplomatiska Hollywood anses Heigl ha bitit den hand som föder henne, men kanske är hon bara redo att gå vidare – mycket tyder på att hon lämnar serien snart.

Kristen Bell: Tassar mot toppen

Känd från tv: Genombrott med titelrollen i ”Veronica Mars”. Bell gick vidare till en gästroll i ”Heroes”, och den mystiska berättarrösten i ”Gossip girl”.

Bäst på bio? Spelar drömtjejen Sarah Marshall i dundersuccén ”Dumpad”, som hade svensk biopremiär i fredags. Ytterligare fyra filmer är på gång.

Prognos: Soligt men ljummet. Har en lojal skara fans efter tv-rollerna, men för den stora massan ger hon ännu ett relativt anonymt intryck.

Leslie Bibb: Fastnat i snyggfällan

Känd från tv: Som tonårsdrottningen Brooke i sorgligt underskattade ”Popular”. Därefter en gästroll på 8 avsnitt i ”Cityakuten”.

Bäst på bio? Bioaktuell med en biroll i ”Iron man”, med chans till större utrymme i uppföljarna. Har tre skräckfilmer på gång och en mindre roll i filmatiseringen av succéboken ”En shopaholics bekännelser”.

Prognos: Risk för underkylt regn. Bibb is beautiful, med ett ansikte som gjort för att förstoras upp till biostorlek, men har ännu inte fått filmroller som kräver mer än ett underskönt ansikte.

Julie Benz: Badas i blodiga soppor

Känd från tv: Vampyren Darla i både ”Buffy” och ”Angel”. Numera i rutan som Rita, småbarnsmamman med seriemördarpojkvän i ”Dexter”.

Bäst på bio? Fick den kvinnliga huvudrollen i årets ”Rambo”-film eftersom Sly Stallone är ett”Dexter”-fan. ”Rambo” har 236 dödsoffer i bild, och i vinter blir det mer blod för Benz i ”Saw 5”.

Prognos: Mulet med solchanser. Benz är en makalöst begåvad skådespelerska som förtjänar betydligt bättre filmerbjudanden.

Keri Russell: Inte längre en tonåring

Känd från tv: Under slutet av 90-talet var hon hetast på tv-världens tonårshimmel med titelrollen i ”Felicity”.

Bäst på bio? Gjorde oväntad comeback som stenhård agent i ”Mission Impossible 3”, som följdes upp med betydligt smalare filmer, bland annat hyllade ”Waitress”. Härnäst spelar hon mot Adam Sandler i en bred familjekomedi.

Prognos: Det ryktas att hon är påtänkt för rollen som superhjälte i storfilmen ”Wonder woman”, och då blir det värmerekord.

FAKTA

Vi klarade steget!

George Clooney (”Roseanne” och ”Cityakuten”)

Nicole Kidman (“Bangkok Hilton”)

Leonardo DiCaprio (“Growing pains”)

Russell Crowe (”Grannar”)

Will Smith (”Fresh Prince i Bel Air”)

Hilary Swank (”Beverly Hills”)

Jessica Alba (”Dark angel”)

Jennifer Aniston (”Vänner”)