Skippa nattlinnet!

Du kan fira Mor utan handla en enda pryl

Foto: FELIPE MORALES
EN TECKNING RÄCKER. "Det känns inte så viktigt att bli uppvaktad på Mors dag, men skulle jag ändå bli det önskar jag mig en liten teckning eller något från barnen", säger Johanna Köhlin Clarke, 38, här med barnen Jaele och Kes.
RELATIONER

Gör något roligt tillsammans med mamma på Mors dag i stället för att konsumera bort ditt dåliga samvete.

Det menar konsumtionskritikern Katarina Bjärvall.

KRITISK. "Pappa får en slips på sin dag och mamma får ett nattlinne och slipper städa. Det har inte ändrat sig sedan 50-talet," säger Katarina Bjärvall.

Katarina Bjärvall, författare och frilansjournalist, har skrivit boken ”Vill ha mer”, om konsumtionens betydelse för tidsbrist och stress i familjen. Hon anser att reklamkampanjerna inför Mors dag och liknande dagar sänder ett budskap om att lösningen på allt är att handla.

– Signalen blir att det är pengar som är medlet för att åtgärda alla sorters känsloyttringar, både glädje och sorg. Dessa signaler överförs också från föräldrarna till barnen.

Enklaste utvägen

Det är tråkigt att Mors dag ofta bara blir en dag när de andra i familjen väljer köpa saker till mamma, tycker Bjärvall.

– Det är dock inte lätt att komma undan handlandet. Jag behöver bara gå till mig själv för att se att man ofta väljer den enklaste utvägen och kompenserar med någon form av konsumtion. Det vill säga köper något för att slippa tjat eller dåligt samvete.

Slips och nattlinne för trist

Bjärvall tycker också att firandet av Mors, och även Fars dag, riskerar att bli lite väl könssterotypt.

– Pappa får en slips på sin dag och mamma får ett nattlinne och slipper städa. Det har inte ändrat sig sedan 50-talet. Mammor och pappor har alltid funnits och kommer alltid att finnas så firandet borde kunna moderniseras lite.

Men Katarina Bjärvall är inte kritisk till företeelsen Mors dag som sådan.

– Det är inget fel på Mors dag. Det handlar om vad man gör av den. Att ge mamma kaffe på sängen och låta henne slippa hushållsarbete har jag inget att invända mot.

Konsumtion ger oss sjuka

Katarina Bjärvall har i sin bok utvecklat sin kritiska syn till köpkulturen, som hon menar leder till ökad psykosocial ohälsa både hos barn och vuxna.

– När man i dag hyllar tillväxt och konsumtionskultur i hög grad borde man också kunna se positiva effekter i form av att folk mår bättre. Men det är tvärtom, den fysiska och psykiska ohälsan ökar. Ren statistik visar att barnen, till exempel, mår sämre på olika sätt i dag jämfört med för tio år sedan.

– Utan att dra några andra slutsatser kan man i alla fall konstatera att konsumtionskulturen inte bidrar till folks välbefinnande.
Men hur ska man göra då om man vill fira mamma utan kommersiella inslag?

– Varför inte göra något roligt tillsammans i stället för att köpa något? Mors dag är väl ett bra tillfälle att fixa en mysig picknick och umgås hela familjen.

FAKTA

Befria mor från hushållet

Mors dag är från början en amerikansk företeelse. Den firades första gången i maj 1907 i bland annat Philadelphia.

Initiativet kom från läraren Anna Jarvis som inspirerats av en äldre folklig tradition i Storbritannien kallad ”Mothering Sunday”.

I Sverige började vi fira år 1919, när författaren Cecilia Bååth-Holmberg lanserade Mors dag. Här valde man att fira sista söndagen i maj.

Bååth-Holmberg formulerade också råd om hur man skulle fira Mors dag: Man skulle flagga, ge mamma kaffe på sängen, ge henne en gåva och att hon skulle slippa hushållssysslor.

Källa: Nationalencyklopedin, Nordiska museet

SVENSKA MAMMOR:

Antal: 2,6 miljoner

Yngsta: 14 år

Äldsta: En bra bit över 100 år

Genomsnittsålder: 55 år

Genomsnittsålder för förstagångsmammor: 29 år

Sammanlagt antal barn: 5,7 miljoner

Flest antal barn/mamma: 17

Antal barn i genomsnitt: 2,2

Källa: SCB (TT)

Lisa Wernstedt