"Vad är det värsta du gjort mot dina systrar?"

Farman Sediq, 22, svarar på läsarnas frågor om hederskultur

RELATIONER
Foto: Anders wejrot
FÖRÄNDRAD Farman Sediq uppfostrades att kontrollera sina systrar. Och det gjorde han – tills han fick frågan ”varför” och inte kunde svara. Nu hjälper han andra unga män att ta ställning mot hederstänkandet. ”Först och främst var jag tvungen att förändra mig själv. Det har tagit flera år”, säger han.

carina säger: Vad är det värsta du har gjort mot dina systrar?

Farman Sediq säger: I mina ögon allting som jag gjorde var värst att kontrollera hennes mobil, att ta ifrån henne sina rättigheter är värst
Lena säger: Hej! När du var yngre, tyckte du då att du var mer värd än dina systrar? Eller handlade det om något annat?
Farman Sediq säger: Jag blev uppfostrat att jag är mer värd,, att jag är en man.
Sophie säger: Hej Farman, Ville bara säga Jag tycker det är starkt av dig att ta avstånd från ditt tidigare beteende och informera andra människor. Saknar du din syster idag?
Farman Sediq säger: Jag har kontakt med min syster, hon lever och är gift med sin vilja och jag är glad för det. Men ibland jag skäms att se henne i ögonen med tanken på vilka beetenden jag hade mot henne.
Anna säger: Vad tycker dina föräldrar om att du tar avstånd från hederskulturen idag?
Farman Sediq säger: Dom tycker om arbetet jag gör idag, men fortfarande oroliga för vad folk säger och tycker. men jag har dialogen med dom hela tiden och försöker påverka dom
Aida säger: Varför tror du att föräldrar gifter bort sina döttrar eller söner?
Farman Sediq säger: För att visa för släkten och andra att dom har fortfarande kontrollen. Och dom gör det för att barnet inte gör något skamligt. då är det bättre att gifta bort dom
Rolf B säger: Blir hederstänkandet större när familjer från mellanöstern tvingas skydda flickorna från den frihet t ex svenska flickor har här i Sverige ?
Farman Sediq säger: tyvärr tänkandet förstärks mer här. och detta beror på 1. Segregation 2.Arbetslöshet 3.Språksvårigheter 4.Utanförskap 5.Rädsla "främmande är skrämande" Och detta är tänkande är inte bara ett problem i mellanöstern.
bosse säger: Hej Farman! Vad sa dina gamla killkompisar när du tog avstånd från hederskulturen? Har du tappat vänner?
Farman Sediq säger: jag har tappat en hel del vänner faktiskt. och har blivit mobbad av dom. Men för mig dom är inte riktiga vänner.
Arian säger: Min flickvän får inte vara med mig för sin familj. Det är för jag är från Iran och hon är katolik. Jag är dock inte muslim. Vilka sätt finns det att gå runt detta borstett från att hon splittras från sin familj?.
Farman Sediq säger: Arian din fråga kan man inte svara på just här, för att det behövs att man ska forska hela situation, och hur ser det ut för henne och för dig, och vilka familjerelationer och släkt kontakt har du och hon så om du vill kontakta mig gärna på [email protected] så kan vi prata om det mer om du vill
Liiza säger: Vad tycker du om att detta kallas "hederskultur". I mina ögon har kontrollerande av familjemedlemmar inget med heder att göra. Vad anser du om detta?
Farman Sediq säger: Jag anser att vi ska inte kalla den för hederskultur, för att det är inte någon kultur alls, detta är en könsmakts ordning. och det har inte alla familjer det.
Simba säger: Om du vore en tjej,skulle du vilja bli behandlad på detta sätt?
Farman Sediq säger: Vilket sätt menar du Simba?
Simba säger: jag menar...att ständigt vara kontrollerad av din familj, inte kunna ha någon frihet?
Farman Sediq säger: jag är ingen tjej, men jag kan tänka mig hur svårt det är. mina systrar har levt i en sådan liv, att bli kontrollerad och inte ha några självklara rättigheter. så det är svårt. och det var det som mest hjälpte mig att förändras. NEJ TILL FÖRTRYCK.
ahmad säger: hej farman! Var det svårt och övervinna hederstänkandet?
Farman Sediq säger: Det är det svåraste jag har varit med, att förändra mig själv, att ställa mig framför spegeln och fråga " Tänker jag fel, är jag verkligen mer värd än min syster" det var verkligen svårt.. en kamp som jag tog, och tack och lov med hjälp av andra och med hjälp av nya kunskaper och mina förebilder kunde jag förändra mig.
magnus säger: jag tycker att det du gör är så starkt....helt fantastiskt.
Farman Sediq säger: tack magnus
erik säger: Hej Farman! hur skiljer man på "heder" och respekt för en individs religion? jag tänker mig i skolans värld med simlektioner och annat dylikt. eller är det ett religöst påbud att kvinnan inte får vistas sig i tex ett badhus med män i badkläder?
Farman Sediq säger: Det finns inte någon påbud i religionen om detta. misstolkning av olika religioner och okunskapen hos föräldrarna om religion leder till mer förtryck. men vi ska också respektera om det är själv individen som vill inte vistas. så länge det är inte någon som har bestämmt över henne/honom
Filip säger: Hej Farman. Hederskultur, har det något med Islam att göra?
Farman Sediq säger: Nej hederskultur har inte något med islam att göra, eller med vilken religion som helst, men det förstärks bland religiösa gruppen pågrund av misstolkning och okunskap av religionen.
dystop säger: Hur är relationen till dina systrar nu, har dom haft svårt att förlåta dig?
Farman Sediq säger: Dom är stolta över mig idag, och jag är stolta över dom jag skulle dö för deras skull. Det var inte mitt fel att jag blev uppfostrat på detta sätt, inte heller min pappas, för att han blev i sin tur uppfostrat på detta sätt också osv.
mo3 säger: skulle du kunna gifta dej med en tjej som inte är oskuld? och skulle du kunna gifta dej med en från en annan kultur
Farman Sediq säger: Det är en självklarhet för mig. för att först, mödomshinnan finns inte. så det finns inget som heter oskuld. det är bara en myt. och jag skulle gifta mig med vilken tjej som helst så länge vi älskar varandra och man litar på varandra.
Merjam säger: Vad kan man göra för att minska hedersrelaterat våld?
Farman Sediq säger: attitydförändra unga killar, för att dom har framtida pappor, makar. och morgondages nya generagtion. 2. man ska våga prata om det mer, man ska våga vara "rasist" och peka på dom som förtrycker. Höja kunskapen om detta ämne. Ha en nya invandrapolitik, och sätta fart på integrationsplanen
Chachmed säger: Vad anser du om filmen Jalla Jalla, som tar upp just det här problemet?
Farman Sediq säger: En jätterolig och bra film. Det finns andra filmen När mörkret faller, en grym film som visar klart och tydligt hur en heders tänkande familje ser ut.
Erika säger: Sa dina föräldrar något om att du skulle se efter dina systra? Eller va det bara något du gjorde?
Farman Sediq säger: Det var något som jag gjorde, eftersom var det som andra förväntade sig att jag skulle göra, båda familjen, vännerna osv.
suryoyo säger: svenska samhället är ett resultat av ditt tänkande, ungar som dräller på gatorna, har sex hit och dit, massa ensamstående mammor som inte vet ens vem pappan är. Ingen respekterar föräldrar tradition och kultur och alla bara lever för stunden . Svenska familjen existerar inte och folk lever i social misär . Varför ska jag tillhöra ett sånt samhälle?
Farman Sediq säger: Skapa ditt eget samhälle, det är inte ditt fel att samhället ser ut så, men det är ditt ansvar att förändra det. och frihet det handlar inte om gå ut o ligga med folk. var fortfarande kurd,arab, assyr, suryan,turk osv men var lagon svensk. ta från båda. för ditt bästa och dina barns bästa
Tanten säger: Jag vill bara säga att jag tycker att du är en fantastisk kille och jag önskar dig lycka till i ditt projekt!
Farman Sediq säger: Taack så hemskt mycket tanten.
Moderator säger: Med det tackar vi Farman och alla som ställt bra frågor!
Farman Sediq säger: Tack för alla frågor och möjligheten jag ficka att svara på Era frågor.