"I varje by har det hänt att mamman eller barnet dött"

I Tchad dör var tionde barn – barnmorskan Lena Netjaeff lär kvinnorna att rädda liv

UNDERVISNING. Målet med Röda korsets undervisning är att lära de lokala barnmorskorna det mest grundläggande kring risker och hygien i samband med en förlossning. Bykvinnornas kunskap räddar liv.
RELATIONER

Svenska kvinnor förbereder sig med gravidyoga, föräldrakurser och tar med sin favoritmusik till förlossningen.

I Tchad får man helt enkelt hålla sig i ett rep.

Den svenska barnmorskan Lena Netjaeff jobbar i helt skilda världar.

"De kan varken läsa eller skriva men är väldigt kloka", säger Lena Netjaeff om kvinnorna hon möter i Tchad.

Sverige och Tchad har samma tid, i alla fall när man tittar på klockan. Men för blivande mammor skiljer det 100 år. Så länge sedan var det som nästan alla svenska förlossningar skedde i hemmet. I den centralafrikanska republiken Tchad föder idag 85 procent av kvinnorna hemma, ofta halvsittande på golvet i hyddan med bara ett rep som hänger från taket att hålla sig i.

Ärver yrket

Hon har jobbat som barnmorska på Falu lasarett och Södersjukhuset i Stockholm och arbetar nu med förlossningsutbildning i Tchad på uppdrag av internationella Röda Korset. Från en mödravård i Sverige som brukar kallas världens bästa, till de allra enklaste, tänkbara förhållandena. För det är inga blivande sjuksköterskor som hon undervisar i Tchad, utan så kallade traditionella barnmorskor som inte har någon utbildning alls utan har ärvt yrket av sina mammor eller fått förtroendet att rycka in av de andra kvinnorna i byn.

– De kan varken läsa eller skriva men är väldigt kloka. Om de bara fått chansen hade många av dem gått långt, säger Lena Netjaeff.

Får trotsa stamfejder

Undervisningen är fem dagar lång och sker på någon av de statliga hälsocentralerna som finns i landet. Målet är att lära de lokala barnmorskorna åtminstone det mest grundläggande kring risker och hygien i samband med en förlossning. De får också lära sig känna igen varningssignaler hos en gravid och då det gäller att ta sig till en hälsocentral som fort som möjligt. Om det går. För avstånden är stora och stamfejder mellan olika folkgrupper gör att man ibland måste ta långa omvägar.

– I varje by har det hänt att mamman, barnet eller båda har dött, säger Lena Netjaeff.

Förlossningpaket – rakblad och plastduk

Trots den svåra situationen och att Tchad har levt med stridigheter i många år nu, känner Lena Netjaeff att hon jobbar med ljuset i mörkret.

– Kvinnorna är så intresserade av att lära sig. Vissa går flera kilometer varje dag för att komma till oss. De träffas, skrattar och pratar och vi bjuder på kaffe och lunch. Utöver kunskapen får de lite semester från allt de annars måste göra, säger Lena Netjaeff.

Sista dagen på utbildningen får kursdeltagarna en liten ryggsäck med ett förlossningspaket. Det består av ett rakblad att skära av navelsträngen med. En plastduk att lägga under kvinnan och ett tygstycke för att svepa om barnet, samt en ficklampa.

Skilda världar

Åsa Erlandson

ARTIKELN HANDLAR OM