De gör skandalen till en succé

Kändiskvinnorna lever festliv i rampljuset.

Foto: Aftonbladet bild, All Over Press
Smarta eller destruktiva? Lindsay Lohan och Paris Hilton festar loss.
RELATIONER

De shoppar, festar och bygger sina karriärer på att göra skandal. Paris, Lindsay och de andra kändisbrudarna har blivit nutidens playboys.

Foto: Aftonbladet bild
Victoria Silvstedt är inte rädd för uppmärksamhet.

På 90-talet ville alla festa med super­modellerna. Några år senare tog ­dokusåpatjejerna över –men nu leds party­ligan i stället av ett gäng unga kvinnor som är kända just för att de är bra på att festa.

– Rika flickor som lever lyxliv har alltid funnits, men det är medierna som gjort dem berömda.

Utan att skämmas

Antagligen har allmänheten ett intresse av att förfasas, äcklas eller drömma sig bort i deras tillvaro, säger Nanna Gillberg, som skrivit en avhandling om hur ungdom, skönhet och konsumtion blivit kändismarknadens nya valuta.

Hon konstaterar att Paris Hiton & co tar plats på löpsedlarna utan att skämmas. Deras festande ­försörjer tidningar världen över med bilder och ­skandalreportage, nöjesindustrin tjänar på att ha dem på röda mattan – samtidigt som de själva rasar i vikt, börjar knarka eller kör rattfulla.

– Det är typiskt kvinnligt att kompensera lycka med destruktiva beteenden, det får liksom inte gå för bra. Det är tuffare för kvinnor att befinna sig i rampljuset, säger ­karriärcoachen Nina Jansdotter.

Samtidigt är många av dagens scandal beauties smartare än vi tror, menar hon.

– Se på Victoria Silvstedt – hade det inte funnits en mycket smart kvinna bakom rollen hon valt att spela skulle hon aldrig kunnat hålla sig på toppen så länge.

FAKTA

Läsarpanelen: "Jag skulle inte vilja leva så"

Namn: Linn Holmgren.

Ålder: 19 år.

Bor: Östersund.

Familj: Mamma, pappa, lillebror och pojkvän.

Gör: Studerar till ­sjuksköterska.

Självklart kan en skandal vara en snabb väg till berömmelse, som sedan kan användas till något du verkligen vill göra – som att spela in film, till exempel. Risken är att du blir ett stjärnskott som dalar lika snabbt som du kom, eftersom det står många tjejer på kö för att få göra samma sak. För att hålla dig kvar på toppen måste du dess­utom ideligen göra nya skandaler. Jag skulle inte vilja leva så. Det är ­bättre att ha en förebild som tagit sig fram på sin talang.”

Namn: Carina Englund.

Ålder: 44 år.

Bor: Solna.

Familj: 16-årig dotter.

Gör: Ekonomi­assistent.

Ibland kan en skandal säkert löna sig, alla skriverier är ju reklam. Börjar det pratas om en blir man ju uppmärksammad.

De här tjejerna är säkert förebilder för många, men jag vill inte att min dotter ska se upp till dem och vilja leva som dem, absolut inte. Att synas så mycket måste vara jobbigt, liksom att inte kunna vara anonym på stan. Jag förstår att det kan skapa problem, med droger till exempel.”

Namn: Pernilla Olsson.

Ålder: 30 år.

Bor: Stockholm.

Familj: Sambo och ettårige sonen Lucas.

Gör: Jobbar på casino.

Det lönar sig att göra skandal om allt man vill ha är uppmärksamhet, men jag tror verkligen inte att all uppmärksamhet är bra. De här tjejerna gör inget vettigt och är inga som jag vill att mina barn ska se upp till. Jag tycker synd om dem, faktiskt. Jag skulle aldrig vilja leva som de gör. Möjligen när jag var yngre, då verkade det coolare att vara kändis. Nu vill jag bara vara mig själv och försöka vara en bra förebild för mina barn. Sup­ar­- och skandaltiden är förbi för min del och det känns jätteskönt.”