Ledig – men inte avkopplad

Studie: Män kopplar av mer på fritiden

RELATIONER

Längre semester – mindre stressad?

Nja, inte om du är kvinna.

Kvinnor med mycket fritid känner sig lika stressade som kvinnor med lite ledighet.

Foto: COLOURBOX
LEDIG? Semester är inte detsamma som ett liv utan stress. I alla fall inte för kvinnor med barn.

Det visar en amerikansk studie som har gjorts vid Ohio State University.

Män lyckas däremot koppla av på semestern. De med mycket fritid känner sig mindre stressade än män med lite ledighet. Och det gäller för både gifta män med barn och för singlar.

Så är det inte för kvinnor. Risken att gifta kvinnor med barn alltid eller ofta känner sig stressade är två gånger högre än för barnlösa singlar.

Studien visar inte varför kvinnor har svårt att koppla av, men medförfattaren och assistenten Liana Sayer drar slutsatsen:

– Meningen med fritid är olika för män och kvinnor, speciellt för fruar och mödrar. Det ser ut som att fritid kopplas till andra aktiviteter eller förpliktelser, en sorts ”familjestraff”, säger hon till Science Daily.

Har jämfört 70- och 90-tal

Studien bygger på två undersökningar, den ena gjordes 1975-76 med 708 personer och den andra 1998-1999 med 1151 personer. Forskarna mätte fritid, arbetstimmar, hushållssysslor, barnavård och sömn.

De frågade också hur ofta männen och kvinnorna kände sig stressade under en dag.

Svaren visar att stressen har ökat bland kvinnor sedan 70-talet. Fyra av tio kvinnor kände sig alltid stressade i slutet av 90-talet – jämfört med en av tio i den tidigare studien.

Men så jobbade också kvinnorna fler timmar under slutet av 90-talet.

Männen hade också ändrat livsmönster. 90-talsmannen la färre timmar på jobbet och fler på barnen än 70-talsmannen. Men lyckades ändå hålla sin fritid intakt.

Aftonbladet