"Jag tänker inte stanna hemma och bli fet"

Stor intervju med Madonna om kärleken till Guy, barnen och karriären efter 50

RELATIONER

Snart 50 år gammal och hetare än hetast.

Efter 26 år på toppen har Madonna fortfarande inga planer på att trappa ner.

- Om något så vill jag öka tempot ännu mer, säger hon i en exklusiv intervju om träningsmani, kontrollbehov och kärlekslivet med Guy Ritchie. 

Foto: AP
Guy Ritchie och Madonna gifte sig år 2000. – Jag var tvungen att gifta mig med någon som var lika tuff som jag och Guy är definitivt tuff, säger Madonna.

Madonna har inga planer på att lämna tronen som världens största kvinnliga artist. Hon har precis släppt sitt 20:e album, ”Hard Candy”, och skrev nyligen på ett rekordkontrakt för eventbolaget Live Nation. Avtalet ger henne svindlande 120 miljoner dollar och garanterar att vi får se henne på scen ända fram till 60-årsdagen.

Varför lugna ner sig?

Sedan genombrottet med albumet ”Holiday” 1982, har hon fortsatt att producera år efter år och än i dag står världsstjärnorna på kö för att samarbeta med henne. Bara på senaste skivan har hon tagit hjälp av både Justin Timberlake, Timbaland, och Pharrell Williams.

Du blir 50 i år – kommer du att slå av på tempot?

– Jag tänker inte låta mig definieras av min ålder. Varför skulle någon kvinna göra det? Jag tänker inte lugna ner mig och stanna hemma och bli fet. Aldrig i livet! Jag mår fantastiskt och om jag kommer att göra något så är det att öka takten. Jag har ett jobb att sköta, barn att uppfostra, en man att tillfredsställa och en värld att rädda. Det känns inte som jag gjort allt ännu, jag vill ha mer, mer, mer!

 Hur håller du dig så fräsch?

– Träning, dieter och genom att ständigt vara försiktig. I en perfekt värld skulle jag träna tre timmar om dagen men det hinner jag bara när jag verkligen inte har något annat att göra. Jag kan inte leva utan träning. Dessutom är jag besatt av att hålla mig undan solen, dricker inte speciellt mycket alkohol och droger är helt uteslutet. Jag är inte emot plastikoperationer men jag är emot att diskutera dem.

 Håller du koll på vad du äter?

– Det värsta med England är att de har sånt fantastiskt godis. Jag tillåter inte mig själv att äta det för ofta men om jag gjort något bra, om jag åstadkommit något, så brukar jag ge mig själv en belöning. Min absoluta favorit är Cadburys chokladägg. De är fullkomligt livsfarliga men så underbart goda. Jag brukar bita rakt in i ägget och suga ut allt det goda. Efteråt ser jag till att kompensera med benhård disciplin.

Det har spekulerats mycket kring ditt äktenskap med Guy. Varför skapar det så mycket intresse tror du?

– Jag tror inte folk är så intresserade av mitt äktenskap egentligen. Posh and Becks är mycket mer intressanta, till och med Camilla och Charles har mer att ge.

  Låten "Miles away" på nya skivan handlar uppenbarligen om Guy, berätta.

– Låten är inspirerad av Guy men handlar inte bara om honom. Det finns så många människor som lever i distansförhållanden och det är verkligen inte lätt. Man måste arbeta hårt för att få det att fungera.

Där finns också "Incredible" som innehåller raden "sex med dig är fantastiskt". Handlar den också om Guy?

– Absolut. Sex med Guy är fantastiskt. Och tro det eller ej så är det faktiskt hans favoritlåt på skivan. Eller förresten, det kanske inte är hans favoritlåt men i alla fall hans favoritstrof.

Ger familjen feedback på din musik?

– När jag höll på med senaste skivan spelade jag upp låtarna för Guy och barnen när vi åkte till vårt hus på landet. Då fick de säga vad de tyckte om musiken. Guy är inte det minsta rädd för att ge kritik, han är alltid den som först gnäller om att han inte gillar något. Men det gillar jag med honom, han har alltid en åsikt, även om den är tvärtemot min.

Vad hos Guy attraherade dig?

– Hans humor och hans intelligens. Det var en stor del. Jag var tvungen att gifta mig med någon som var lika tuff som jag och Guy är definitivt tuff, han ger sig aldrig. Jag behövde en utmaning annars skulle jag bli uttråkad. Om det är något man kan säga om Guy så är det att han inte är särskilt tråkig. Eller. Det beror på vad det gäller. Han kan vara otroligt tråkig när det handlar om jujitsu. Efter 20 minuters pladder om olika positioner och grepp måste jag säga åt honom att vara tyst, eller hota med att prata om pilates i en halvtimme. Han kan vara intolerant mot vissa av mina beteenden, men han har också egenskaper som behöver ändras. På så sätt kan vi utmana varandra och förändras tillsammans.

Hur har du förändrats sedan ni gifte er? 

– Jag tror att jag har ägnat mycket mer tid åt min feminina sida. Jag har alltid varit väldigt trygg med mitt maskulina jag, självsäkerheten, uppkäftigheten. Nu har jag lärt mig att vara mer eftergiven och sårbar.

Hur har du ändrat honom? 

– Han kritiserar inte mina kläder längre och så har han lärt sig att sova med sin handdator precis som jag. Vi ligger jämte varandra med datorerna under kudden.

 Det låter inte så jätteromantiskt...

– Jo, då kan vi prata med våra älskare samtidigt som vi ligger bredvid varandra [skratt]. Jag tycker inte det är oromantiskt, bara praktiskt. Jag tror det är många par som gör precis likadant. Jag måste sova med min handdator för jag vaknar upp väldigt ofta och kommer på något som jag måste anteckna. Guy använder sin bara för att spela medan han väntar på att jag ska hoppa i säng.  

 Är du ett kontrollfreak?

– Det finns inga genvägar, det är bara disciplin som fungerar. Sådan har jag alltid varit och jag kan inte hjälpa det. Både Guy och mina vänner brukar säga till mig att släppa loss lite men det kan jag inte. Jag tror det handlar mycket om min barndom, att min mamma dog när jag var ung. Jag kände ingen kontroll och allt var så kaotiskt omkring mig. Jag var tvungen att disciplinera mig och skaffa kontroll för att överleva. Men jag kan fortfarande känna mig övergiven, jag gillar inte att vara ensam.

Är dina barn lika dig? 

– Lourdes är den som är mest lik mig. Hon har precis blivit tonåring så det är en riktig utmaning. Hon är mycket mer rebellisk än jag någonsin var i den åldern och dessutom mycket mer uppkäftig. Just nu är det goth-prylen som gäller och hon är inte sen med att kritisera andras klädval. Rocco är precis som Guy, han är medveten och rolig och David är energisk och väldigt smart.

Tycker du det är jobbigt att kombinera familjeliv och karriär? 

– Det är mycket hårt arbete. Jag har ofta ångest över att jag inte hinner spendera så mycket tid med barnen som jag skulle vilja. I bland känner jag mig skyldig över att jag missat en balettlektion eller ett hem- och skolamöte. Det kan vara tungt.

Var känner du dig mest hemma? England eller USA? 

– England är mitt hem. Mina barn går i skola där, jag har mitt hem och mina hästar där. Och så älskar jag vädret, allt regn och fukt är bra för hyn. New York är visserligen också hemma. Jag slits mellan London och New York. Men London är där familjen finns, så London vinner alltid.

 Vilka artister beundrar du?

– Jag tycker att Amy Winehouse är fantastisk! Hon har en del demoner att brottas med men hon är fortfarande ung och har en otrolig talang. Jag hoppas hon klarar sig igenom det där.

Engelsk text: Louise Gannon, Bang
Översättning: Fredrik Hansson