"Varje kvinna som slipper stympas är en seger"

Olivia Brunell från Stockholm om sin kamp för kvinnorna i Guinea

RELATIONER

Olivia Brunell, 25, reser flera gånger om året till Guinea i Afrika för att arbeta mot könsstympning.

– Man mår bra av att hjälpa människor till ett bättre liv, säger hon.

Foto: PER BJÖRN
RESAN FÖRÄNDRADE ALLT. Olivia var 15 år när hennes gudfar tog med henne på en dansresa till Guinea. Resan förändrade hennes liv.

"Första gången jag åkte till Guinea var jag bara 15 år.

Min gudfar tog med mig på en dansresa, för att han tyckte att jag behövde det – som den halvbortskämda, halvstruliga, svenska tonåring jag var.

Och visst behövde jag se en annan sida av världen för att förstå hur bra jag har det.

Liv och död sida vid sida

”Jag älskade landet på en gång, dansen och värmen folk emellan. Trots att Guinea är ett av världens fattigaste och mest ­korrumperade länder är det ett otroligt kärleksfullt klimat där. För att inte tala om livsglädjen som finns, trots att döden alltid är så nära. Sedan dess är Guinea som ett andra hem för mig. Jag åker dit ungefär en gång om året och stannar mellan en månad och ett halvår.

För att ge tillbaka något till landet och människorna som jag får ut så mycket av, hoppade jag 2001 på projektet Jeunes pour jeunes som arbetar mot könsstympning och för att alla barn ska få gå i skolan. Det är en gräsrotsorganisation som satsar på att nå ut till folk på deras nivå. Vi åker ut till byar eller fattiga områden, ställer upp stolar i en cirkel och bygger en liten scen. Sedan bjuds det på musik och dans. Det brukar komma flera hundra personer.

Görs med slöa knivar

Vi pratar varken länge eller djupt, utan klämmer in korta pratstunder mellan olika uppträdanden. Exempelvis försöker vi förklara hur könsstympning förstör för kvinnor. Och att det är farligt, framför allt när man använder slöa knivar. Används samma kniv till flera kvinnor utan att man tvättar den emellan ökar dessutom risken för hiv. Ibland spelar vi upp en liten teater, och framför vårt budskap på så sätt.

Det finns mycket problematik kring det här med könsstympning. Sedan några år tillbaka är det förbjudet i Guinea, men många kvinnor blir inte bortgifta om de inte är könsstympade eftersom de inte anses respektabla. Det är inte heller lika lätt att prata om könsorgan och sex där som i Sverige. Men blir jag förtrolig med kvinnor kan jag göra det. Eftersom det är ett religiöst land brukar jag säga ­saker som ’Men om gud inte velat att kvinnan skulle ha klitoris, så skulle han väl inte ha satt dit den?’ Det får folk att tänka till.

Nyligen pratade jag med några kvinnor som absolut skulle omskära sina döttrar. Jag frågade om de själva kom ihåg hur det kändes. Då mindes de ju att de svimmade, var sjuka i veckor efteråt och fick­ ­problem med att kissa – och så var de ­villiga att ändra åsikt. Det är så man ­måste jobba, med en eller några personer i taget.”

En andra familj

”När jag är där bor jag i Matam i huvudstaden Conakry, ett mycket fattigt ­område. Jag hyr ett litet hus, som ­egent­ligen bara är ett rum med en säng, och en dusch och ett hål i marken som toalett utanför. Men jag stortrivs. Min son Daouda följer också med. Jag behöver aldrig oroa mig för vår säkerhet, folk i området känner och ser till mig, många är som min andra familj.

Visst är det tungt ibland. Framför allt när folk dör, för att de inte har råd med sjukvård. Okunskapen är frustrerande – om folk bara kunde lära sig vissa enkla hälsoförebyggande saker, som att inte tvätta händerna med smutsiga trasor efter att de har gått på toaletten eller inte diska i gammalt vatten, så skulle allt bli så mycket bättre.

Men trots det jobbiga ger projektet mig jättemycket. Man mår bra av att hjälpa människor till ett bättre liv. Varje kvinna som slipper könsstympas ser jag som en seger. Min dröm är att bli läkare och arbeta delar av året i Guinea. Då skulle jag kunna göra verklig skillnad.”

FAKTA

Butikschef och danspedagog

Namn: Olivia Brunell.

Ålder: 25 år.

Bor: Stockholm.

Familj: Sonen Daouda, 3 år.

Gör: Danspedagog, butikschef och är engagerad i projektet Jeunes pour jeunes i Guinea.

6 000 flickor stympas varje dag

Varje år utsätts mellan två och tre miljoner flickor världen över för könsstympning. Det motsvarar 6 000 flickor varje dag.

Skälen till stympningen varierar. Det kan vara en ritual för att förvandla en flicka till kvinna, ­eller en ­reningsceremoni. Vissa folkgrupper praktiserar könsstympning för att minska kvinnans sexlust, andra för att öka hennes fertilitet.

Flickor som könsstympas drabbas ofta av chock, smärta, blödningar och skador på organen runt klitoris.

Infektioner är vanliga. Slöa, smutsiga knivar ökar riskerna och det händer att flickor dör.

Sverige lagstiftade 1982 mot kvinnlig könsstympning. Vid grova brott kan straffet ge upp till tio års fängelse

Källa: Amnesty, Polisen

Linda Newham