”Man kan bara säga nej några gånger”

Många unga känner sig tvingade att ha sex

RELATIONER

Övergrepp, ”okej-då-sex ” och våldtäkter. Aftonbladet.se:s läsare berättar om hur de tvingats till sex mot sin vilja. Bara några få har vågat säga ifrån eller anmäla.

Foto: Colourbox

Jag har under alla mina förhållanden ”gått med på sex” eftersom pojkvännen frågar eller uppmanar”. Det skriver Sandra, en av Aftonbladet.se:s läsare som inte kunnat avvisa oönskade sexuella inviter. Många läsare känner igen sig i den bild som psykolog Gisela Priebe nyligen gav. Efter en enkätundersökning bland 4 000 ungdomar visade hon att hela 65 procent av flickorna upplevt att de utsatts för någon form av oönskade sexuella handlingar. Bland pojkarna hade 23 procent den erfarenheten.

– Jo visst har man haft det, och det är inte rättvist att man ska behöva lägga sig under någon, skriver Susanne i ett mejl.

Skyller på sig själva

Orsakerna till varför unga tjejer och killar känner sig tvingade att ha sex varierar, vittnar Aftonbladet.se:s läsare om. Sandra tror att det är vanligare än vad många tror att tjejer inte vågar säga nej till pojkvännen.

– Man kan säga nej några gånger, men sen känner man sig som en surkärring som jämt säger nej till sexuellt mys eller sex, och då så säger man ja, skriver hon.

Sandra nöjer sig med sex någon gång i veckan medan hennes pojkvän vill varje dag.

– Jag pratar mycket sex med mina tjejkompisar och de har alla berättat om liknande händelser då man går med på sex för att inte vara en tråkmåns i förhållandet.

Caroline är en annan tjej som känt sig tvungen att ha sex med sin pojkvän för att inte förlora honom. Men hon ångrar sig djupt.

– Killen visade sig vara en riktig skit. Så till alla er som tänker på att ha sex med någon ni inte är helt säkra på kommer att behandla er som ni borde efter samlaget är mitt råd vänta tills ni känner er helt hundra på den ni ska ha sex med, råder hon.

Tvingades ner på golvet

Men alla läsare har inte kunnat göra ett val. Emma ville vänta med att ha sex tills hon var kär. Men för drygt ett år sedan var hon på en spelning med några kompisar och hängde med bandet efteråt. När Emma tappade bort sina kompisar erbjöd en bandmedlem sig att hjälpa till att leta.

– Det slutade med att han tvingade in mig i ett avskilt rum och ner på golvet. Han lade sig ovanpå mig och höll fast mig och tvingade mig till samlag. Jag skrek och försökte slita mig loss, men misslyckades. Det kändes som att jag fick skylla mig själv eftersom jag gått ensam med honom och jag kände mig så äcklig så det var inget jag berättade för någon, skriver hon.

Flera tjejer har varit med om övergrepp i unga år, men aldrig vågat anmäla. Istället börjar de anklaga sig själva. Emma berättar att hon numera använder sex som ett sätt att skada sig själv.

– Jag följer med okända killar hem från krogen och har sex eftersom det känns som att det är enda sättet att få en kille att tycka om mig. Jag är 18 år och har haft sex med 23 killar, men inte med en enda som jag känt eller tyckt om, skriver hon.

Kristin förstår dem som inte vågar säga något. Hon vaknade en natt av att en kille var inne i henne, och ringde polisen samma natt.

– Det va nog det dummaste jag kunde göra! Utredningen är nedlagd. Kompisarna snackar skit. Känslan av att ingen tror på en är den värsta.

Känner sig tvungna

Flera tjejer hamnar också i långvariga förhållanden under tvång. När Petra var 15 år träffade hon en "hjälplärare” i högstadiet. Han sade att han var kär i henne och att han ville ta hennes oskuld. Men när de väl skulle ha samlag sade hon att hon ångrat sig, och ville vänta.

– Men då sa han att när jag nu fått honom så kåt så fick jag minsann ställa upp och hjälpa honom. Jag trodde att det var så man skulle göra och lät honom fortsätta. Det gjorde så ont och jag grät hela tiden, skriver hon.

Johanna är en tjej som hamnade i en liknande situation. Det började på en fest en gång då hon fick sin första fylla. Hon och kompisarna sov över, eftersom festen var i en näraliggande by utan förbindelser. Johanna skulle dela säng med en kille, och under natten vaknade hon av att han låg och tog på hennes bröst.

– När han märkte att jag var vaken tog han min hand och sa ”här, känn”, och lade den på sitt skrev. Sedan bad han mig rida honom. Jag protesterade lamt, men gjorde ändå som han sade. Jag har ingen aning om varför, för jag ville verkligen inte, men samtidigt vågade jag inte annat, skriver hon.

Killar måste vara coola

Det är främst kvinnliga läsare som skrivit in till Aftonbladet för att berätta om olika övergrepp. Men någon enstaka kille säger dock att tjejer ”tafsat” på dem.

– Jag tror nog att det är precis lika vanligt som för en tjej. Jag menar, den enda skillnaden är att killar ska vara "tuffa" och säger ingenting, skriver Martin.

Han tror att den kille som säger ifrån tappar sin ”coolhet”.