"Mitt läppglans och min charm är mina bästa vapen"

Ett våldtäktsförsök fick Jeanette att bli vakt

Foto: PER BJÖRN
FÖRSVARAR SIG SJÄLV OCH ANDRA. ’Jag ska minsann lära alla tjejer att slåss’, sa Jeanette Höglund till sin kompis som 16-åring efter att blivit attackerad av fyra killar. Idag driver hon och en kompanjon företaget ”Female security”, som lär kvinnor självförsvar.
RELATIONER

När Jeanette Höglund var 16 år försökte fyra killar våldta henne.

Hon sparkade sig fri – och bestämde sig omedelbart för att lära andra kvinnor försvara sig.

Sedan dess har hon jobbat både som livvakt i Miami och som dörrvakt på Stureplan.

Mitt i natten lämnade min kompis Lisa och jag tonårsdiskot och satte oss på tunnelbanan. Jag var 16 år och i Stockholm för första gången.

Fyra killar omringade oss. Två av dem halade fram snoppen ur byxorna och en av dem sa ’den här ska du få’.

’Stoppa in dem, jag vill inte se dem’, sa jag och vände bort huvudet. Då tog killarna ett järngrepp om mina armar och ben och drog mig ut på perrongen. De började slita av mig byxorna. Min kompis Lisa höll i dörrarna till tunnelbanan och skrek åt dem att lägga av.”

Fick in en hård spark

”Just då fick jag in en spark som träffade den ena killen över hakan. Han tappade greppet och med byxorna neddragna till knäna haltade jag in i tunnelbanan.

’Jag ska minsann lära alla tjejer att slåss’, sade jag till min kompis.

’Jag ska flytta till Stockholm och bli ordningsvakt och polis.’

Samma år började jag träna kampsport och när jag var 18 år blev jag ordningsvakt i tunnelbanan. I sju år arbetade jag inom Norrmalmspolisen som civilanställd, men när polisen skar ner på personal 1997 valde jag att bli livvakt. Jag var den enda tjejen som gick utbildningen det året. Vi fick lära oss att skjuta, köra bil och försvara oss. Jag gick ut som kursetta på allt det skriftliga, men i Sverige finns inget behov av livvakter. Kungafamiljen och regeringen skyddas av Säpo, och mot svenska artister finns ingen hotbild.

I stället fick jag jobb som krogvakt på Café opera – och fann att jag hade talang för yrket. Jag har aldrig varit rädd för att gripa eller slåss med kriminella och jag får en kick av att hjälpa och skydda människor.

Via en bekant fortsatte jag till ett jobb som dörrvakt på Miamis motsvarighet till Café opera – en flådig nattklubb i South beach. En kväll steg en man i kostym fram. ’En kvinnlig dörrvakt, så ovanligt’, sa han. ’Jag är även utbildad livvakt’, sa jag. ’Då kan du jobba för mig och min familj’, tyckte han.

Jag delade skift med en annan livvakt, en kuban. Det var ett glidarjobb – det fanns ingen hotbild utan familjen ville bara kunna säga ’det här är vår livvakt’ till sina vänner.”

Spelar på kvinnligheten

”Tillbaka i Sverige igen fortsatte jag arbeta på Stureplanskrogarna. Dörrvaktsyrket är tufft. Jag har blivit pistolhotad två gånger och när ett gäng killar tog sig till Spy bar bara för att slå ner vakterna med batonger blev jag skadad.

För det mesta spelar jag på min kvinnlighet för att avstyra bråk. Det slutar ofta med att killen vill bjuda ut mig. Mitt läppglans och min charm är mina bästa vapen – det lugnar känslorna hos vilken kaxig kille som helst. Fast ibland måste man ta i med hårdhandskarna och bryta upp armen på aggressiva typer.

Jag brinner fortfarande för att hjälpa kvinnor. Därför har min kompanjon Lise och jag startat företaget ”Female security”, som lär kvinnor självförsvar. I framtiden vill jag göra fler livvaktsjobb och har fått erbjudanden om att skydda rika arabers fruar i London. Jag kommer inte att välja klienter med tung hotbild, för jag älskar livet för mycket för att slänga mig framför en kula.”

FAKTA

Jeanettes tips till dig som vill bli polis eller livvakt

Bygg självförtroendet, inte kroppen. Faktum är att ju större du är, desto mer provocerande framstår du.

Att vara tjej är en fördel. Du behöver inte hävda dig bland männen för att bli accepterad.

Om du har talets gåva kommer du att klara dig i alla situationer.

Spela på din kvinnlighet – men var ingen dum blondin.

Erik Olkiewicz