”Jag ville vara Indiana Jones”

Cate Blanchett om senaste rollen, rynkor och romantik

1 av 4 | Foto: Foto: LUCASFILM
I den nya Indiana Jones-filmen spelar Cate Blanchett den sovjetiska agenten Irina Spalko.
RELATIONER

Världens bästa skådespelare?

39-åriga Cate Blanchett kan spela allt från drottning Elizabeth till Bob Dylan.

Nu hettar hon upp biodukarna som kylig sovjetisk agent och skrämmer Indiana Jones.

Aftonbladets Jens Peterson har träffat en cool kvinna.

Flera intervjuer de senaste åren har visat samma sak.

Cate Blanchett är smart och öppen och inte lika försiktig med orden som sina amerikanska kolleger. Hon har både haft en fantastisk och omväxlande filmkarriär och fött tre barn.

Flyttade till Australien

Från prisade cineastfilmer till gigantiska publiksucceer. Nu senast ett actionäventyr i full fart. Sist vi träffades pratade hon entusiastiskt om att filma med Steven Spielberg och att vara med i ett äventyr som Indiana Jones.

– Det är häftigt hur älskad den filmserien är, säger Cate Blanchett. Det finns stenhårda fans. Jag är ett sådant. Jag minns när jag såg den första filmen och totalt ville vara Harrison Ford.

När inspelningen var klar flyttade hon och maken Andrew Upton familjen till Australien. De är tillsammans konstnärliga ledare på en teater.

– Vi har mest bott i London, men flyttar till Sydney, säger Cate Blanchett. Vår äldste son är sex år och ska börja skolan. Det passar att återvända för familjens skull.
Varför Sydney theatre company?

– Vi möttes där. Det var mitt första jobb efter scenskolan. Andrew och jag ska välja pjäser och planera. Många av våra vänner tittar på oss som om vi är galna när vi jobbar ihop. Men vi har alltid kunnat prata ärligt med varandra om jobbet.

Innan hon födde sin tredje son gjorde hon klart ännu en film.

– Jag har avslutat ”The curious case of Benjamin Britten” mot Brad Pitt. Där gör de åldrandet digitalt. Jag åldras från 6 till 86. En utmaning. Det var märkligt för min mamma. Jag skickade foton av mig som 86-åring och de flesta mammor får inte se sina döttrar i den åldern.

Sa nej till botox

I ”The golden age” spelar hon en 55-årig drottning.

– Första gången jag tänkte på rynkor var jag 26 år och fick en ansiktsbehandling i Sydney. Kvinnan tyckte att jag hade för många rynkor. Hon föreslog botox och förklarade att mina muskler skulle bli lite stelare. Som tur är har jag tillräcklig självrespekt och tackade nej. Men hur vågar de säga en sådan sak till en ung kvinna? Det är hemskt hur kvinnor kan prata med varandra.

Första gången jag intervjuade Cate Blanchett var för tio år sedan i Venedig. Hon var där med första ”Elizabeth”, filmen som blev hennes genombrott utanför Australien. Hon berättade om sin uppväxt.

– Mina föräldrar tog med mig på teatern när jag var liten hemma i Melbourne. Och jag minns filmen ”Dom skjuter hästar ...” som gjorde starkt intryck på mig.

Redan då pratade hon om att låta kommande barn växa upp i Sydney. Och om kärleken till maken.

– Han är författare så han är bärbar, som tur är. Kan jobba på olika platser.

De gifte sig strax innan hon började filma i England.

– En gång under inspelningen flög jag hela vägen till Australien över en helg för att träffa honom. 27 timmar flygresa sammanlagt. Men det var värt det. Sexet var fantastiskt.

Genom åren har jag pratat med henne om många av hennes filmer.

I ”Sagan om ringen” spelade hon världens godaste, alven Galadriel. I Lasse Hallströms ”Sjöfartsnytt” var hon den hänsynslösa Petal. Då berättade hon för mig hur lycklig hon var över de växlande rollerna.

– ”Sagan om ringen” var underbar att göra, som en dröm.

Du som är från Australien måste väl ha lyssnat på ABBA?

– Oh my God! ”Arrival” var den första skivan jag köpte. Jag hade t-shirt och ABBA-mugg och allt. Jag är inte sentimental eller hänger mig kvar vid det förflutna, men ”Arrival” har en speciell plats i hjärtat.

När vi träffades senast handlade det åter om den brittiska drottning Elizabeth. I senaste filmen om 1500-talsregenten, ”The golden age”, spelar hon drottningen som avvisar friare och behåller makten. Cate Blanchett kunde förstå hur renässansdrottningen tänkte.

– Om min pappa dödat min mamma, om min syster satt mig i fängelse och min bror hamnade på tronen och jag måste vädja för mitt liv.

Sedan kunde jag styra landet själv. Vad skulle jag då vinna på att ge upp min makt och underordna mig en make för att bli gift? När de flesta kvinnor dog vid förlossningen? Realiteten för kvinnor var hård. Elizabeth blev gammal, kanske för att hon aldrig drabbades av några sexuellt överförda sjukdomar.

Hon pratar gärna om maken Andrew Upton. Att han läste Dashiell Hammett-romaner på BB när de väntade första barnet och därför fick sonen heta Dashiell.

Och om att hinna med barn när man filmar så flitigt?

– Det var inte så svårt. Jag hade sex med min man och det ena ledde till det andra.

Hon har också funderat mer allvarligt på kärleken. Senast sa hon så här.

– Min man och jag hade en diskussion härom kvällen. Jag hade just gjort en intensiv intervju där journalisten frågade varför jag och min man älskade varandra. Och vi tittade på varandra på kvällen och pratade om det. Vi älskar verkligen varandra djupt, men när något fungerar vill man inte granska varför. Det är när ett förhållande inte fungerar som man går till terapeuten och försöker förstå varför.

FAKTA

Tre söner på sju år

Namn: Catherine Elise Blanchett.

Född: 14 maj 1969.

Familj: Gift med Andrew Upton sedan 1997, sönerna Dashiell John född 3 december 2001, Roman Robert 23 april 2004 och Ignatius Martin född 13 april 2008.

Kuriosa: Cate spelar Simon Peggs före detta flickvän i ”Hot fuzz”. Man ser bara hennes ögon – och de som gjorde filmen får inte säga att det är hon. Men det är det.

Oscarnomineringar: 1999, 2005 (vann för ”The aviator”) 2007, två nomineringar 2008; bästa kvinnliga huvudroll för ”Elizabeth: The Golden Age” och bästa kvinnliga biroll, ”I’m Not There.”