Därför älskar jag Dolly Parton

Aftonbladets Jenny Ågren hyllar countrystjärnan som alltid bjuder på sig själv.

RELATIONER
Foto: Niclas Ryberg
Jenny Ågren tycker Dolly verkar ha en skön inställning till livet.

Kärleken till Dolly Parton började nog 1983 när hon sjöng ”Islands in the stream” med Kenny Rogers. Jag hade inte en tanke på vare sig bröstmått eller hår, jag tyckte helt enkelt att hon var supercool och Kenny va het i sitt vita skägg. Samtidigt hoppades jag att hon och Kenny var ett par, precis som i låten.

Senare förstod jag att mycket av grejen med Dolly är just hennes look. En look som hon inom showbiz är ganska ensam om. Men hon har aldrig hymlat med hur och varför hon ser ut så.

I maj visade SVT en dokumentär; ”For the love of Dolly”, där man fick följa några fans som var minst sagt fanatiska. Hela deras värld bestod av Dolly. Hemmen var tapetserade med bilder, pappdockor och souvenirer. De följde även minsta lilla steg som Dolly gjorde i offentligheten och grät efter att stjärnan sagt hej till dem. För dem är Dolly livet. Hon är ett fenomen och en ikon, det går liksom inte att inte gilla Dolly.

Hon bjuder på sig själv, tar hand om sina fans och skäms verkligen inte för den hon är. Dolly kör sitt race och struntar i vad kritiker och modefascisterna tycker. Det märks så tydligt att Dolly inte är den där superdivan, som så många andra stora sångerskor. När hon är här i Stockholm bor hon inte i någon av de lyxiga sviter huvudstan har att erbjuda. Nej, Dolly bor i en specialdesignad husvagn, som står parkerad på hemlig plats i stan. Och konserten i Malmö flyttar hon för att publiken ska hinna se Sveriges match mot Spanien innan. Det säger allt om Dolly.

Dolly verkar också ha en så skön inställning till livet och på senaste skivan, Backwoods Barbie, ger hon i låten ”Better get to livin” några råd om livet. Börja leva, gnäll inte över småsaker och se till att förverkliga dina drömmar. Och det gör jag och mina vänner ikväll. Då får vi äntligen se Dolly live och står på Stockholm Stadion iklädda våra Dolly-outfits. Vem vill inte ha stort burrigt hår, en fantastisk byst, glittriga kläder och cowboyhatt? För även om vi inte är i närheten av Dollys storhet så kommer vi njuta av att vara Dolly för en kväll.