Lycklig singel det nya svarta

Nu kommer kvinnorna som väljer frihet framför familj

RELATIONER

Lycklig singel som tar för dig av livet?

Då kan du vara en freemale – en kvinna som klarar sig alldeles utmärkt utan en man.

FREEMALE. ”Jag är hellre ­singel än i ett ­förhållande som får mig att ­känna mig ­otillräcklig, säger Cameron Diaz, 35. Hon umgås gärna med familj och vänner, surfar och reser.

Den nya, lyckliga singeln har kommit för att stanna.

– Att vara en freemale är inte knutet till ålder, det är ett förhållningssätt till livet, säger Ida Hult, ­etnolog och trendstrateg på Trendethnography.

Det handlar om kvinnor som väljer frihet framför ­familj. Freemales är de singelkvinnor som föredrar att ­leva sitt liv utan partner – för frihetens och vännernas skull.

Freemale-framfarten är ivrigt påhejad av singelserier som ”Sex and the city” och ­”Lipstick jungle”, men högkonjunkturen spelar också in. Det är dyrt att vara en freemale.

– Det är inte ekonomiskt fördelaktigt att bo ensam, på det sättet är det en ganska elitistisk livsform. Vi förknippar gärna de här kvinnorna med höga klackar, högt tempo och ändlösa tillgångar att spendera på lyxiga presenter till sig själva, säger Ida Hult.

Satsar på vännerna

En freemales liv kännetecknas av ett stort umgänge och många intressen. Hon är sällan ensam, trots att hon lever själv, utan gör allt tillsammans med sina vänner och engagerar sig därtill ofta ideellt. Hon gillar skor, choklad, handväskor, design, udda resmål och fina viner.

–Freemales är ofta inne på lyxkonsumtion, ­vilket gör dem till en stark målgrupp, säger Ida Hult.

Hon tror absolut att vi kommer att få se fler freemales i framtiden.

– I och med att kvinnorollen breddas och ­kvinnor får mer makt, tror jag att trenden är på uppåtgående. Vi kan också vänta oss fler freemales modell äldre, säger hon.

FAKTA

Från dinkie till freemale – så gick det till

Först var det hetast att vara dinkie – dual income, no kids.

Sedan tyckte vi att sinkie – single income, no kids – lät rätt bra det också.

Nu frodas spuds – single ­person urban dwelling, ungefärligt ­översatt en singel som bor i storstad.

En freemale är en kvinnlig spud, vanligtvis mellan 25 och 35 år eller äldre än 55 år, enligt studier som trend­analys­firman Trend­ethnography har gjort.

ARTIKELN HANDLAR OM