Mammor orsakar viktfixering

Många unga flickor tycker att de är fetare än vad de är.

RELATIONER

Var fjärde svensk elvaårig flicka tycker sig vara för fet – och hälften av 15-åringarna. Det visar en ny rapport från WHO. Mammorna är en stor orsak, enligt forskaren Kristina Elfhag. Men hon menar att det finns mycket vi kan göra för att ändra viktfixeringen.

Unga flickor tar efter sina mammors destruktiva bantningsmönster.

Barnens kroppsuppfattning stämmer inte med vad de faktiskt väger, visar en stor jämförande internationell studie från Världshälsoorganisationen WHO. Undersökningen genomfördes i 41 industrialiserade länder och besvarades av 204 000 skolbarn.

I Sverige ansåg så mycket som var fjärde 11-årig flicka och nästan var sjätte pojke att de är feta. Ändå hade bara 8 procent av de svenska tjejerna och 9 procent av killarna en övervikt baserad på BMI. De här åsikterna blir dessutom starkare ju äldre barnen blir. Bland 15-åringarna ansåg 48 procent av flickorna och 23 procent av pojkarna att de är för feta.

Överfokusering på mat

En del av förklaringen till att viktfixeringen går allt längre ned i åldrarna är kopplingen mellan mödrar och döttrar. Enligt Kristina Elfhag, psykolog och forskare vid karolinska institutets överviktsenhet, är kvinnor mycket mer fokuserade på vad de äter än förr i tiden.

– Att banta har nästan blivit en folkrörelse. Barnen identifierar sig med sina mammor och tar efter. De ser hur kvinnorna beklagar sig över sin vikt och överhuvudtaget är obekväma med sina kroppar, det är klart att det påverkar dem, säger hon till Svenska Dagbladet.

Hon menar att vi nu har en överfokusering på mat. Måltiden ska vara något speciellt, och har nästan blivit ett sätt att skapa mening i våra liv snarare än ett medel att få i sig näring. Vi äter också mer känslomässigt, och just mammors tröstätande överförs till döttrarna.

– Ofta tar man något sött för att trösta sig själv. Efteråt håller vi igen på ett sätt som inte är bra för barn, de ska inte tänka på kalorier. Och bantningsbeteendet påverkar förstås.

Strängare ideal

Enligt Kristina Elfhag för båda föräldrarna över sitt beteende på flickor och pojkar i 11-12-årsåldern. Men när det gäller tonåringarna blir kopplingen mellan just mödrarna och döttrarna tydligare. En del av förklaringen kan vara att det är just mödrarnas påverkan på tonåringarna man forskat på – papporna ingick inte i studien. Men man såg ändå en skillnad mellan döttrarna och sönerna. Kristina Elfshag tror att en del av förklaringen har att göra med att unga flickor tvingas leva upp till ett strikt ideal, som förmedlas av mode och idoler.

– Man har ett strängare ideal och är mer medvetet om kroppen än tidigare. Nuförtiden ska barnen se lite vuxna ut, med tighta kläder och låga byxor som exponerar kroppen väldigt mycket, säger hon.

Sverige är dock inte värst när det handlar om viktfixering. 40 procent av Polens 11-åriga flickor tycker att de är för feta och i Tyskland är siffrorna allra högst – där tycker 58 procent av de 15-åriga flickorna att de väger för mycket.

FAKTA

Kristina Elfhags råd till föräldrar

Enligt Kristina Elfhag är det viktigt att själv hitta ett naturligt förhållningssätt till mat. Det är din egen inställning som du överför till barnen.

Tänk på vad maten fyller för funktion – att vi främst äter för att få näring så att vi kan leva.

Det är kul att testa nya sorter och exklusiv mat. Men om mat är i tankarna under en stor del av dagen är det en varningsklocka.

Var tacksam. Visst kan man njuta av maten, men försök att uppskatta den även när det inte är mycket och det där lilla extra. Ha trevliga harmoniska middagar med mat som smakar bra – men utan överdrifter.

Barnen gör som sina föräldrar gör. Det hjälper inte att säga att man måste äta nyttigt om du själv köper hem kakor och bullar. Försök att köpa frukt och sådant som är nyttigt och låt det stå framme.