Mamma valde embryon utan bröstcancergen

Hindrade sjukdomen utan att behöva operera bort brösten

En mamma i Storbritannien valde ut embryon för att inte föra över bröstcancer till sitt ofödda barn.
RELATIONER

Genom att välja ut embryon undvek en kvinna att föra över bröstcancer till sitt ofödda barn.

Tidigare har kvinnor behövt operera bort brösten. Nya metoden är ett genombrott, enligt parets doktor.

En gravid kvinna väntar nu det första barnet i Storbritannien som garanterat inte får ärftlig bröstcancer. Hennes make och dennes syster, mamma, mormor och kusin hade alla den gen som med 50 till 85 procents risk skulle kunna ha utvecklats till cancer hos barnet.

– I de senaste tre generationerna har alla kvinnor i min makes familj haft bröstcancer vid en så ung ålder som 27 till 29, säger kvinnan till Daily Mail.

Den 27-åriga modern, som vill vara anonym, lät därför screena sina embryon. Hon och hennes 28-åriga man genomgick IVF-behandling, trots att de båda var fertila. Tillsammans producerade paret elva embryon varav fem var fria från cancergenen. Två av dessa planterades i kvinnans livmoder och hon är nu gravid i fjortonde veckan.

Ett genombrott

Kvinnans embryon testades genom att man tog bort en cell när de var tre dagar gamla. Den blivande modern sade sig vilja göra allt hon kunde för att dottern inte skulle få genen.

– Behandlingen jag var tvungen att genomgå var ingenting jämfört med vad jag sett medlemmar i min mans familj gå igenom, sade hon.

Bara en annan kvinna har tidigare blivit gravid efter att ha screenat sina embryon, i Israel, enligt Daily Mail. Många kvinnor som har denna gen har varit tvungna att operera bort sina bröst för att undvika sjukdomen. Det brittiska parets doktor, Paul Serhal på University College London hospital, säger att screeningen är ett genombrott.

– Nu kan kvinnor välja den här behandlingen för att undvika eventuella skuldkänslor över att ha fört över denna genetiska abnormitet till ett barn, sade han till Sunday Times, och lade till:

– Det kan vara både psykokologiskt och känslomässigt förödande för en ung kvinna att få sina bröst avlägsnade.

Eliminerat risken

Ungefär 5 procent av de 44 000 fall av bröstcancer som upptäcks i Storbritannien orsakas av de så kallade BRCA-1 och BRCA-2 gener, som alltså kan upptäckas genom screening. Kvinnor med generna lider också en högre risk att drabbas av äggstockscancer, och män av prostatacancer.

Paret i Storbritannien säger sig vara glada över att ha hindrat sjukdomen. De har också fryst in två friska embryon som de kan använda i framtiden.

En del kritiker menar dock att det är fel att förstöra embryon eftersom det inte är säkert att kvinnor med denna gen utvecklar bröstcancer. Dessutom framhåller kritikerna att bröstcancer kan behandlas.