Fler unga tjejer får psykvård

Men det finns få rapporter om varför

RELATIONER

Fler och fler unga kvinnor får psykiatrisk slutenvård, visar en ny rapport från Socialstyrelsen. Det handlar om allvarliga depressioner och svårare psykiska tillstånd.

– Det här är den andra rapporten från Socialstyrelsen om att tjejer mår sämre, så jag väntar på att någon tar det på allvar, säger Jenny Jansson från organisationen United Sisters.

Fler och fler tjejer mår så dåligt att de hamnar på psykiatrisk mottagning.

Unga kvinnor mellan 15-24 är den enda åldersgrupp där psykisk ohälsa fortsätter att öka, enligt undersökningen som Socialstyrelsen gjort.

– En oroande utveckling. Visserligen är det väl känt sedan länge att psykisk ohälsa ökar bland unga kvinnor, men uppgifterna om slutenvården är nya, säger chefen för Socialstyrelsens enhet för psykiatriska frågor Anders Prins till Sveriges Radios Ekoredaktion.

Höga krav

Tidigare undersökningar bygger på att unga kvinnor själva bedömt hur de mår och sådana uppgifter är mer osäkra att tolka, enligt Prins. Men Jenny Jansson som arbetar med att stärka tonårstjejers självkänsla i organisationen United Sisters, en del av Fryshuset, har länge sett att tjejer mår sämre.

– Vi får in fler tjejer som mår dåligt i vår verksamhet. Framförallt har många otroligt höga krav på sig, när det gäller utseendet, att lyckas, i relationerna med kompisar och att prestera bra i skolan. Vi ser symptomen på att man mår dåligt, det handlar om depressioner, anorexia och ett ökat riskbeteende, tjejer som inte tar hand om sig, säger hon.

Få rapporter om varför

Enligt rapporten ökade antalet behandlingstillfällen med unga kvinnor med 50 procent mellan åren 1998 och 2006. Anders Prins tror att det behövs tidiga åtgärder för att vända den trenden. Han anser att fler analyser behövs innan man kan säga vad utvecklingen beror på och efterlyser åtgärder redan i skolan för att hantera de unga kvinnornas ångest – innan psykiatriska insatser behövs . Det gör också Jenny Jansson, som undrar varför inte mer gjorts redan.

– Det här är den andra rapporten från Socialstyrelsen om att tjejer mår sämre, så jag väntar på att någon tar det på allvar. Det finns få rapporter där man går till målgruppen och frågar vad det här beror på, och det blir intressant att se hur man tänker följa upp det här nu.

Enligt Jenny Jansson måste många aktörer samarbeta för att tjejer ska få rätt stöd. Hon menar att man bland annat måste se på hur de har det i skolan och hur mycket pengar som satsas på deras fritidsaktiviteter i jämförelse med andra gruppers. Dessutom tror hon det är viktigt att stärka tjejers självkänsla.

– De som kommer till oss vill göra något vettigt på sin fritid. Långt ifrån alla behöver slussas vidare till någon terapeutisk verksamhet, jag tror att man kommer långt med att jobba stärkande, så att de kan finna en gemenskap, säger hon.

Aftonbladet/TT

ARTIKELN HANDLAR OM