Följ med bakom kulisserna

Per Bjurman träffade stjärnorna från ”Sex and the city”

1 av 11
RELATIONER

NEW YORK. Mister Big flirtar med kvinnliga reportrar från Singapore, Sarah Jessica Parker pratar så mycket att hon måste lägga sig ner och vila och stressade agenter bråkar med ännu mer stressade filmbolagsrepresentanter.

Per Bjurman var med på det stora, internationella pressmötet inför premiären av ”Sex and the City” i New York, och ger oss sin personliga skildring av cirkusen.

”Ikväll hade till och med jag kunnat skaffa en riktigt het dejt”, hinner jag tänka innan jag kliver in genom dörrarna till den privata biografen i Midtown.

Jag är nämligen bjuden på förhandsvisning av en film de flesta kvinnor i New York skulle ge en arm för att få se.

Just det: ”Sex and The City”.

Men jag hinner inte ordna med sådana förlustelser och får nöja mig med – Gunnar Rehlin.

Legenden från Jakobsberg är en av hundratals filmjournalister från hela världen som flugit till New York för att vara med på det stora, internationella pressmötet inför lanseringen av sommarens förmodade biografvältare, och vi hamnar på samma visning.

Stenhård kontroll

– Det här är standard, förklarar Gunnar, som varit på sju miljoner liknande tillställningar, när vi tvingas signera kontrakt som förbjuder oss att yppa något om handlingen eller egna åsikter innan premiären som är först en månad senare.

– Det här också, fortsätter han med teaterviskning när svällande vakter under själva visningen går runt och lyser på oss med någon slags laserlampor som avslöjar eventuella försök till mobiltelefoninspelningar.

Det känns som att vi fått kärnvapenkoderna förevisade, och när Rehlin två och en halv timme senare frågar vad jag tyckte vågar jag knappt svara. Det är uppenbar risk att hårt ansatta filmbolag bestraffar regelbrott med kölhalning eller annan lämplig tortyr.

Men jag viskar väl nåt om tre plus. Man ska vara artig mot sina dejter.

Hånas av ”Mr Big”

Morgonen därpå är det kaos på Oriental Mandarin – ett av Manhattans mest luxuösa hotell, beläget vid Columbus Circle i sydvästra hörnet av Central Park.

Filmbolaget har hyrt två hela våningar för sin så kallade junket, men de räcker inte alls till. En hel värld av Gunnar Rehlinar håller på att trampa omkull varandra i de trånga korridorerna.

– Sanslöst. Har ni inget bättre för er, skrockar en flinande Chris ”Mr Big” Noth när han tvingas tränga sig förbi en hop europeiska versioner som står och knuffas vid hissarna.

Well, skyll på oss bara. Det är ändå han som tackat ja till en film det blivit sån uppståndelse kring.

Efter en slagsmålsartad frukost – måste filmjournalister alltid kladda så förbannat med mjukosten? –  delas vi in i grupper och placeras kring runda bord i olika hotellrum, mellan vilka

stjärnorna från filmen sedan roterar för mer eller mindre forcerade 20-minutersintervjuer.

Jag har tur och slipper få sällskap av den typ av kollegor som kan sabotera sådana sittningar med oändliga teknikfrågor på en engelska ingen begriper. Som den gången en sydeuropeisk stjärna satt och malde om kameravinklar i fem minuter och en förbluffad Hugh Grant efter en kort paus svarade:

– What?

Sedan var det mötet i princip över – och tro mig, det finns roligare saker i livet än att ringa sina uppdragsgivare och lämna lägesrapport efter såna fiaskon.

Börjar bra

Men representanterna runt mitt Sex and the city-bord – influgna från Kroatien, England, Italien, Norge, Spanien och Singapore – vill dessbättre bara prata om det vi kommit för:

Sex, mode och... Ja, det är väl det.

Och intervjuobjekten verkar förtjusta. Till en början. Kim Cattrall, som ”gör” just vår grupp tidigt under dagen, är på strålande humör och berättar uppspelt om hur mycket hon älskar att få spela Samantha Jones igen.

– Det är så underbart att hon fortfarande, vid 50, är den här starka, självständiga kvinnan som älskar livet och gör precis vad hon vill, fullt ut, skrattar hon.

Också Cynthia Nixon som spelar Miranda kommer tidigt och är pratglad. Bland annat berättar hon om hur relativt enkelt det var att spela in filmens klart mest avancerade sexscen.

– Jag litar så mycket på alla inblandade, så det var faktiskt inte farligt alls.

Flirtar med reportrarna

Men ju längre dagen går, och ju fler intervjuer skådespelarna får under bältet, desto trögare blir stämningen.

Kristin Davis, Charlotte i serien, är direkt tråkig, och Sarah Jessica Parker, superstjärnan, ger ett så allvarligt intryck att man kan tro att det är ”Sjunde inseglet” hon vill lansera.

Även Chris Noth verkar för seriös för sitt eget bästa. Tills han upptäcker att en av de kvinnliga reportrarna är från Singapore. Då börjar Mister Big flirta.

– Åh, Singapore. Är det inte där världens vänligaste kvinnor bor? frågar han och fyrar av sitt mest förföriska Clark Gable-leende.

Reportern ser mycket nöjd ut.

Lång väntan

Sedan blir det bråk.

Efter runda-bord-sessionerna ska somliga av oss stanna kvar för enskilda, så kallade one-on-one-intervjuer med valda delar av ”the talent”, som skådespelarna kallas, och filmbolagsrepresentanternas tanke är att de ska äga rum så fort det går.

Men ”the talent” råkar ha egna, personliga agenter med sig också – och deras tanke är en helt annan.

Den bestämda dam som sköter Sarah Jessicas affärer låter till exempel meddela att hennes klient är så matt av alla intervjuer att hon nu måste ligga ner och vila en stund.

– Men då är ni oförskämda mot honom, säger fröken filmbolag och sveper med armen mot yours truly, han har varit här hela dagen.

– Än sen, svarar agenten.

– Ni brudar alltså... Man blir så trött på er.

Ah, att få vara slagträ i en liten Hollywood-schism.

Det är dock agenten som befinner sig högst upp i hierarkin, så jag får snällt sitta i en liten soffa och vänta.

Och vänta.

Och vänta.

Fast det kunde ha varit värre. Gunnar Rehlin har ytterligare ett par” junkets” inbokade samma dag och får hela sitt schema söndertrasat.

– Dessutom ska jag försöka hinna gå på baseboll ikväll. Sport är min passion, säger han med något jagat i blicken.

Till slut kommer agenten fram, ber om ursäkt för att filmbolaget varit så slarvigt (hmm...) och leder mig till en praktfull hörnsvit där en utvilad Sarah Jessica Parker väntar.

– Visst har det varit en härlig dag? säger hon och ler.

Ja, visst har det.

Per Bjurman