Kvinna, hitta din plats – och börja skrävla

Malin Wollin vill se talang först och skryt sen

RELATIONER
Foto: Johanna Reeder
Malin Wollin är bloggare och Wendela-krönikör.

Svenska kvinnor, och nyazeeländska för all del, är sämst i hela vida världen på att framhäva sig själva på jobbet.

Varför är jag inte förvånad?

Jag tycker inte det är vare sig manligt eller kvinnligt att boosta sin egen förträfflighet på jobbet, bara pinigt och skämmigt. Sånt ska synas ändå, tänker jag och resonerar som 99 svenska kvinnor av 100 (om den hundrade är hemma och är sjuk).

När jag år 2000 jobbade på McDonalds vid Hötorget satte restaurangchefen varje vecka upp en lista på vilka tider man haft i kassan, hur snabb man hade sålt McDitten och McDatten med McFritten. Längst ner på listan hittade man den som var sämst och den personen var alltid jag. Så jag fick sluta stå i kassan. Jag fick skura golv och blåsa upp ballonger, fast jag har ballongskräck. Så jag satt inne i ett förråd och lät bli att blåsa upp ballonger och gömde mig för chefen. Inte direkt läge att boosta sig själv när man har svart på vitt att man är sämst. Sämst på McDonalds. Vilken go-getter.

I vilket horn skulle jag blåsa för att göra chefen uppmärksam på mina dolda talanger, som var så dolda att de inte fanns? Jag var verkligen helt urusel på att sälja hamburgare. Jag lärde mig aldrig knapparna på kassaapparaten. Beställde kunden något annat är BigMac & company med cola började jag svettas. Jag glömde trycka in den lilla plastbubblan på lightläsken. Jag gav glutenallergiker bröd fullproppat med gluten.

Jag tror att viktigare än att gapa om hur bra man är, på manligt manér, är att se till så att man har hamnat på rätt plats. Jag var i fel bransch.

Så, jag tror att män är bättre på att hitta rätt.

Kvinnor: hitta rätt och börja skrävla.

Att skrävla som en man är höstens modefärg.