Mardrömmar drabbar kvinnor värre än män

Foto: Colourbox
Kvinnor drömmer drabbas oftare än män av mardrömmar enligt en ny engelsk studie.
RELATIONER

Ser du fram emot en god natts sömn? Hur det går med den saken hänger delvis på vilket kön du tillhör.

Kvinnor drömmer nämligen värre mardrömmar än män, enligt en ny engelsk studie.

– Vi upptäckte att kvinnor rapporterade om betydligt fler mardrömar än män, säger doktor Jennie Parker, som står bakom den nya studien, till Mailonline.

Kartläggningen av drömlivet genomfördes vid University of the West of England, där 170 personer fick rapportera om sina drömmar efter de vaknat upp.

I resultatet kom det fram att kvinnor drömmer värre mardrömmar än män och att kvinnors drömmar är mer intensiva och lämnar större bestående avtryck, skriver sajten.

Temperaturen påverkar

Jennie Parker säger att kvinnors drömmar också är mer känslomässiga än mäns, och att det finns bevis på en koppling mellan mardrömmarna och temperaturförändringar i menscykeln.

Precis innan mensen tenderar kvinnor att få mer aggressiva drömmar, det är också lättare för kvinnorna att under den här perioden komma ihåg vad de drömde, uppger hon.

Andra drömexperter menar att kvinnor inte alls får fler eller jobbigare mardrömmar än män, utan att de bara har lättare för att återkalla vad som hänt under sömnen.

– Alla drömmer, men kvinnor kommer håg drömmarna bättre än män. Kvinnor pratar mer om sitt känsloliv, därför har de en större förmåga att komma ihåg vad de drömt, säger dokor Chris Idikowski på Edinburgh Sleep Centre, till Mailonline.

Aftonbladet.se