Här lever Maria – som i ”Mamma Mia”

Svenskan öppnade pensionat i den grekiska övärlden

Foto: Nikos Vardakastanis
Maria Renhuldt lever tillsammans med sin man, Dionysis Tsilimigras, på den grekiska ön Zakynthos.
RELATIONER

I filmen Mamma Mia! driver Meryl Streep ett pensionat i den grekiska övärlden. Svenska Maria gör det i verkliga livet.

– När vi började fanns det bara en telefon i hela byn, säger hon.

Daphnes sommarhus består av tio små stugor som ligger inbäddade bland olivträd, jättepelargoner och doftande lagerträd på den grekiska ön Zakynthos sydöstra udde. Intill pensionatet växer en liten urskog av kermesek. Bakom den, sandstensklippor som sträcker sig ned mot stranden och det kristallklara havet där gäster tar ostörda dopp. Ett litet fiskeläge ligger en bit bort i en vik.

– Förutom naturen och klimatet är tryggheten det bästa med att bo här, säger Maria Renhuldt, 45, som driver pensionatet tillsammans med sin man Dionysis Tsilimigras, 52.

– Det är ju riktiga landet vi bor på, så våra barn har kunnat röra sig fritt när de växt upp. Man är inte rädd för någonting annat än fortkörare.

Tillsammans i 20 år

Maria var 20 år första gången hon besökte ön. Två år senare var hon tillbaka och nu träffade hon Dionysis redan första dagen.

– Jag for runt på en hyrmoppe för att hitta någonstans att bo. Han var med ett gäng killar och tjejer och hans starka energi och djupa röst gjorde att jag la märke till honom på en gång, minns Maria.

Samtidigt som paret var spännande och annorlunda för varandra fann de likheter som gjorde att relationen blev djupare än en semesterflirt.

– Vi hade båda växt upp i akademikerhem i europeiska storstäder, hade läst samma böcker, gillade samma musik och hade liknande idéer hur vi ville leva, säger Maria. Dionysis ägde egen mark med olivodlingar på Zakynthos men var uppvuxen i Aten. Han hade kommit till ön under gröna vågen i början av 1980-talet och försörjde sig på olivplockning och andra ströjobb.

När Maria bestämde sig för att stanna behövde de hitta en större inkomstkälla.

– Jag lämnade mina filosofi- och litteraturstudier vid Stockholms universitet och hade nog tänkt ta upp dem igen på distans. Men så byggde vi vårt första sommarhus för uthyrning, säger Maria. Att påstå att de var pionjärer är ingen överdrift.

– När vi började fanns det bara en telefon i hela byn. Det var 1985 och turismen hade inte kommit igång. Vi hade varken kommunalt vatten, sophämtning eller bil, berättar Maria och påpekar att det är lite annorlunda numera med telefon, fax och internet.

Plats för 40 gäster

Men deras affärsplan, att sätta ut annonser i svenska, tyska och engelska tidningar, fungerade och sakta började de bygga ut. I dag kan de ta emot 40 gäster och en stuga fungerar som reception, allrum och bibliotek.

– Vi har inga planer på att bygga mer. Det här är precis den storleken som är bra för oss och våra gäster.

Olivproducenter

En vanlig arbetsdag för Maria börjar sju på morgonen med frukost och att hon går en promenad med hunden, Ammos. Sedan arbetar både hon och Dionysis omväxlande i trädgården, med service av husen, städning, ekonomi,

marknadsföring, samtidigt som de finns tillgängliga för gästernas frågor fram till tio på kvällen. Undantaget är mellan tre och sex när det är siesta.

– De flesta som kommer hit tar det väldigt lugnt. Men vill man så kan man ta sig till det antika

Olympia eller Delfi under en dag. Man kan också snorkla med jättesköldpaddor eller hyra bil och till exempel se alla kloster och vingårdarna på ön. Förutom driften av pensionatet producerar de 1,5 ton egen olivolja per år. Söndagar försöker paret ta ledigt. Men det är inte alltid det funkar och de långa arbetsdagarna gör att Maria sällan får tid för sina hobbies; skriva, måla och att spela saxofon.

– Men det får väl bli när jag går i pension, skämtar hon.

– Vi har egentligen bara två veckor runt

jul då vi kan resa som familj och då vill vi ju till våra föräldrar i Aten och Stockholm. Så en egen semester i ett främmande land är det jag saknar mest. Å andra sidan kompenserar gästerna för bristen på exotiska stämplar i Marias pass. - De kommer

från hela världen och genom åren har vi lärt känna många livsöden och kulturer. Så på ett sätt har vi ändå rest mycket. Ibland kan hon även sakna den svenska hälsovården, den organiserade renhållningen, snälla trafiken och det svenska skolsystemet. - Jag

ångrar att vi satte våra barn i det grekiska skolsystemet som är auktoritärt och destruktivt, säger hon.

Finns alltid tid för kaffe

Däremot avundas Maria inte vår nordiska vardag.

– Alla verkar ha så pressade livsprogram. På något konstigt vis har vi alltid tid här nere för kaffe eller en spontan middagsbjudning. Det är inget man bokar i

förväg. Det bara händer. Genom att studera mycket historia har hon lärt sig att förstå de olika kulturerna bättre. - När jag satte mig in i Greklands svåra och omvälvande historia blev det mycket lättare att förstå varför vi fungerar så olika. Ibland

känns svenskars idéer om rätt och fel lite väl naiva. Och jag vet att jag fortfarande låter väldigt naiv i grekernas öron många gånger. Samtidigt kan jag känna mig konservativ och gammeldags jämfört med mina vänner som bor kvar i Stockholm. För många är

det en dröm att driva ett litet pensionat i ett varmt klimat. Maria har några handfasta råd.

– Bo minst ett helt år i landet innan du gör något så att du känner om du orkar med allt det nya och ovana. Läs sedan in dig på lag och rätt och få tag i en bra advokat som kan hjälpa till med den enormt komplicerade byråkratin som i alla fall Grekland har. Och ha en massa lust och tålamod!

Härlig sommarfilm

Så var det det här med filmen Mamma Mia!

– Min man och svärmor såg filmen nu när de var i Aten över helgen. Vår dotter såg den precis i Stockholm där hon är på semester och min syster som har landställe på Naxos har sett filmen på utomhusbiograf. Alla säger att det är en härlig sommarfilm att bli glad av! Jag tänker se den när den kommer hit till ön. Även om ABBA inte var mina idoler i tonåren så går det inte att komma ifrån att musiken utgör en stor del av mina barn och ungdomsår.

FAKTA

Hotellägare i två decennier

Namn: Maria Renhuldt

Bor: Grekiska ön Zakynthos

Ålder: 45

Familj: Hennes man Dionysis Tsilimigras, 52, och barnen Dafne, 20, och Panajotis, 14

Yrke: Har i 21 år ägt och drivit pensionatet Daphnes sommarhus tillsammans med sin man

Marias grekiska favoriter

Filmen Mamma Mia! visar den grekiska övärlden från sin allra bästa sida. Men landet bjuder på mer än vidsträckta stränder.

Plaka och Monastriaki

Atens ”gamla stan” är mysigt att promenera i. Många turistaffärer, men även gallerier, caféer och muséer. Augusti är en bra månad att besöka Aten. Det är varmt men det finns luftkonditionering och gatorna är tomma för alla är borta på semester.

Akropolis

Värt att se med sitt helt nya museum. Med en bra guide blir upplevelsen än mer givande. Besöker du Aten under sommaren så vandra upp för akropolis stenlagda stig, tidigt på morgonen för hettans skull.

Thessaloniki

Greklands andra största stad i norra delen av landet. Här hittar du massor av atmosfär eftersom många kulturer samlats här under årtusenden. Först den antika grekiska och romerska kulturen, sedan den kristna ortodoxa, judiska och muslimska.

Zakynthos och Lefkas

Marias två favoritöar. De har båda gröna skogar och underbara stränder. Lefkas är lite mindre i storlek.