”Jag dejtar helst singelmammor”

Johan, 28, föredrar kvinnor med barn – men han tillhör en minoritet

1 av 2
Johan Engman, som kallar sig frör Johanno1 på Mötesplatsen.se, är 28 år och har själv inga barn. Han vill helst träffa en singelmamma.
RELATIONER

Att söka efter en ny kärlek när det redan finns barn med i bilden kan göra det hela en smula komplicerat.

Bland singelmännen är det inte många som vill dejta någon med barn sedan tidigare.

– Men jag föredrar tjejer som har barn, säger Johan Engman, som vill att fler män ska förstå att det finns många många attraktiva singelmammor.

– Jag har dejtat tjejer som inte har barn och det är inte riktigt min grej. Oftast har de så mycket kvar att göra och uppleva, jag gillar när de är trygga och stabila i sig själva. Att de har landat i livet.

Johan Engman, 28, från Borås tillhör den minoritet av män som föredrar att dejta kvinnor som redan har barn.

Snygga singelmammor

Enligt en undersökning på Mötesplatsen.se tycker majoriteten av singlarna, 66 procent, att det inte spelar någon roll om den nya partnern redan har ynglat av sig.

Men desto färre, 15 procent, verkligen föredrar att dejta någon med barn, och allra minst intresserade av det är männen. Johan Engman, som inte har några egna barn, kan inte förstå varför.

– Det finns jättemånga snygga och trygga singelmammor och det är dags för män att våga träffa kvinnor som också är mammor.

Vill inte ha ett fotbollslag

Mötesplatsens undersökning visar också att 20 procent av singlarna tycker det är ett problem om den nya partnern redan barn. Kvinnorna är mest toleranta, men en av alla singelmammor som inte vill ha ett helt fotbollslag runt matbordet är Margareta Carlsson, 33, från Stockholm.

– Jag har ju själv två barn och tänker på hur det skulle vara om man träffar någon som också har till exempel tre barn. Och så kanske man vill ha ett till barn. Vips så vart det helt plötsligt sex barn!, säger Margareta Carlsson, 33, från Stockholm.

Hon tror också att själva dejtandet blir på ett helt annat sätt om båda är föräldrar.

– Det blir mycket prat om barnen och funderingar på hur man ska göra, om barnen ska träffas direkt eller inte. Jag är ganska försiktig och återhållsam där.

Karin Adelsköld, dejtingexpert på Mötesplatsen.se, tycker att man ska tänka igenom hur man ska förhålla sig till dejtandet när det finns barn inblandade.

– Om du har barn, tänk på att introducera dejten för barnen försiktigt och vänta gärna ett tag. Om du dejtar någon med barn får du acceptera att barnen kommer först, men våga också berätta om du känner dig bortprioriterad.

FAKTA

Karin Adelskölds tips vid nätdejting

Du som är singelförälder:

Lägg inte ut bilder på dina barn. Det är DU som nätdejtar, inte familjen. Vill du visa dina barn, skicka en bild på dem när du och din dejt lärt känna varandra lite mer.

Introducera din dejt för barnen försiktigt. Vänta gärna tills det känns som om ni kommer dejta ett tag. Har du äldre barn så var öppen och berätta om din dejt. Men fråga också om de vill träffa den eller ej, och respektera ett nej.

Bestäm inte på en gång om du vill ha fler barn eller ej. Många är oerhört bestämda över att de inte vill ha fler eller att de måste ha ett syskon. När man träffat den rätte kan saker och ting mycket väl komma att ändras...

Du som dejtar en singel med barn:

Barnen kommer först. Det är bara att acceptera. Ibland kan det kännas trist att man får anpassa sig efter så många andra. Men det visar ju också på att du dejtar en kille/tjej med ansvar.

Våga berätta hur du känner om du känner att du kommer i andra hand. Eller om du tycker att din dejt har för stor kontakt med sin ex. Oftast hjälper det mycket att bara prata om sådana här känslor. För mycket känslor blir det, när nya relationer skapas och gamla måste finnas kvar.

Våga dejta en singel med barn! Alldeles för ofta hör jag folk som inte vågar dejta för att den andre har barn och det blir för komplicerat. Men att dejta någon som har barn kan ge helt nya perspektiv på livet.