Ge bort riktiga leksaker – eller inga alls

Terri Herrera Eriksson är trött på McDonalds bidrag till sopberget hemma

RELATIONER
Foto: Carolina Byrmo

Det finns flera skäl till varför en barnfamilj svänger förbi McDonalds på kvällen: maten är billig, kommer snabbt, gillas av ungarna och de får dessutom en leksak på köpet.

Det sistnämnda är ett tungt vägande skäl till varför jag aldrig har tagit med barnen på McDonald’s. Fy fan vad jag är trött på whitetrashleksaker! En studie från år 2000 visade att barn i Sverige i snitt har 536 leksaker. Mina barn har, trots mina ansträngningar, säkert fler. De leker med kanske 20 stycken av dem. Resten av består av tråkiga Hello Kitty-figurer i plast, ofungerande Kinderäggsleksaker och muggiga McDonaldsgosdjur som min dotter har fått av någon vänlig kompis (säkert ivrigt påhejade av kompisens föräldrar – så att de själva blir av med skräpet). Trots att vi regelbundet kör med utrensningar så minskar inte sopberget i barnens rum. Det är som om Hello Kitty och Musse Pigg dejtar och förökar sig när vi sover.

Nu har det visat sig att McDonald’s nya märkliga musikleksak (vad ska man ha den till?) har så hög ljudnivå att den riskerar att ge hörselskador. Här har hamburgerjätten brutit mot flera no-no´s:

1. Ge aldrig bort leksaker med irriterande ljud.

2. Ge aldrig bort leksaker som inte går att leka med.

3. Ge aldrig bort leksaker som spelar sugiga Sugarbabes.

4. Ge aldrig bort leksaker som kan skada barnens hörsel. Vi föräldrar är så glada för den pyttelilla hörsel våra barn ibland ger tecken på att ha (i går klädde min dotter Alba på sig när jag bad henne, kanske för första gången någonsin – annars brukar hon inte höra den typen av tråkiga uppmaningar).

Ett råd från en morsa som är trött på att åka till tippen med er smörja: Ge bort riktiga leksaker. Eller ge inte bort något alls.