”...men vad gör den tionde kvinnan?”

Terri Herrera Eriksson förvånas över att inte tio av tio kvinnor skönhetsfuskar

RELATIONER
Foto: Carolina Byrmo

En brittisk undersökning visar att nio av tio kvinnor skönhetsfuskar. Det är inget nytt under solen. Kvinnor OCH män har i alla tider försökt framstå som lite snyggare än de faktiskt är.

Den stora frågan är vad den tionde gör. Kan det vara möjligt att en av tio varken sminkar sig, rakar armhålan, tonar håret eller använder push-up behå? I så fall – respekt! Snacka om att våga stå emot det sociala trycket.

Jag lägger ner rätt måttligt med tid på mitt utseende. Skulle aldrig orka föna håret på morgonen eller ha lösnaglar. För något år sen lät tidningen Mama Emma Wiklund tipsa om sin snabba morgonmakeup. Den morgonmakeupen var mer omfattande än min nyårssminkning.

Ändå: jag målar tånaglarna, vaxar benen, rakar armhålorna, bleker mustaschen (jodå, nästan alla latinokvinnor gör det, annars blir vi identiska med våra brorsor), färgar håret och använder concealer under ögonen (alla trötta morsors räddare).

Alla dessa insatser går som per automatik. Frågan är dock om jag gör allt detta för att skönhetsfuska och se snyggare ut. Det är nog mest för att bespara både mig och andra pinsamheten när de blandar ihop mig med mina brorsor.

Gränsen går vid hemorrojdsalva i ansiktet. Jag är hellre lik min 40-årige brorsa än har rövsalva under ögonen. Vad sysslar de brittiska kvinnorna med egentligen?

Jag är kvinna, men ibland är kvinnor en gåta även för mig.

PS. Jag fattar heller inte hur kvinnorna i undersökningen kan klassa en synlig kant av trosskyddet som det pinsammaste – går de omkring i bara trosor på stan? Min farfar hade kanske rätt när han hävdade att alla britter är galna. DS.