Tv-sex gör tonåringar gravida

RELATIONER

Hångel och sexscener i tv-serier kan få stora konsekvenser.

Tonåringar som tittar mycket löper en ökad risk för att bli gravida. Eller att göra någon annan på smällen.

Det hävdar en ny studie i USA.

Foto: Canal +
"Stark koppling" Amerikanska forskare hävdar att det finns en koppling mellan sex på tv och fler tonårsgraviditeter. Här en scen ur serien "Tell me you love me".

Många timmar framför tv-serier, som ”Sex and the City”, inspirerar ungdomar att ha sex och då utan att skydda sig. Det hävdas i en studie som är publicerad i den amerikanska tidskriften Pediatrics. Undersökningen är gjord av tankesmedjan Rand Corporation.

Tv-vanor analyserades

Under tre år har 2 000 pojkar och flickor mellan 12 och 17 år deltagit i undersökningen. De fick svara på frågor om sina tv-vanor och uppgifterna jämfördes sedan med analyser av 23 tv-program. Sedan räknade forskarna ut hur mycket kyssar och smek som deltagarna fick se.

Då kunde slutsatsen dras att de som tittade mycket på program som innehöll sex löper dubbelt så stor risk att bli oplanerat gravida, eller göra någon gravid, än de som ser lite tv-sex.

–  Vi hittade en stark koppling, säger Anita Chandra, som är undersökningsledare.

Dubblad risk för graviditet

718 personer av de som deltog i undersökningen uppgav att de var sexuellt aktiva. Sannolikheten att bli gravid, eller göra någon annan på smällen, dubblerades bland dem som tittade mycket på tv-sex i jämförelse med dem som såg minst.

Ungefär 25 procent av dem som spenderade flest timmar framför dessa tv-serier var inblandade i någon graviditet. Samma siffra för de som såg minst på programmen var 12 procent.

Studien ifrågasätts

Andra experter ifrågasätter styrkan i orsakssambandet mellan tv-sex och graviditeter.

– Det kan vara så att unga som är intresserade av sex tittar mer på serier med sexuellt innehåll, säger Laura Lindberg från The Guttmacher Institute till Washingon Post.

Lindberg menar att det finns en risk att man tror att det räcker med att stänga av tv:n för att reducera antalet tonårsgraviditeter.

ARTIKELN HANDLAR OM