Ministern vill förbjuda mödomsoperationer

”Operationerna upprätthåller hedersförtrycket”

RELATIONER

Tvångs- och barnäktenskap ska kriminaliseras.

Och sjukvården måste förbjudas att göra mödomsoperationer.

Så vill integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni skydda flickor som hotas av hedersvåld.

Foto: Pawel Flato
Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni.

Kvinnor och flickor i Sverige utsätts på olika sätt för hedersvåld, enligt integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni. I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver hon i dag att det är dags att agera innan traditionerna tar sig våldsamma uttryck. Främst vill hon skärpa reglerna för tvångsäktenskap och så kallade mödomsoperationer.

Justitiedepartementet har beställt en utredning om tvångs- och barnäktenskap, som blev färdig i våras. Men förslagen i utredningen är otillräckliga, enligt folkpartiet och Nyamko Sabuni. Hon menar att äktenskapen måste kriminaliseras. Dessutom vill hon avskaffa möjligheten att få dispens före 18 års ålder.

Mot mödomsoperationer

Nu sällar sig Nyamko Sabuni också till dem som vill förbjuda mödomsoperationer, där kvinnor blir opererade i underlivet för att de ska blöda på bröllopsnatten. Offentliga och privata vårdgivare som utför operationerna medverkar till att upprätthålla hedersförtrycket, skriver hon. Dessutom kritiserar hon att socialtjänsten ger intyg på att flickorna är oskulder – eftersom det inte går att bevisa.

Slutligen vill Nyamko Sabuni skärpa reglerna för arrangerade äktenskap.

ARTIKELN HANDLAR OM