Bröllopsbåten

Svenska Lisa, 28, bjuder in kändiseliten till jättefest

RELATIONER

Äktenskapet med svenska Lisa är inte i hamn ännu.

Men båten är det.

Här anländer Charles Simonyis lyxjakt till Göteborg.

Lisa Persdotter, 28, och Charles Simonyi, 60.

Havsutsikten är numera skymd vid Packhuskajen i Göteborg.

I vägen ligger den 71 meter långa lyxjakten M/Y Skat som i helgen anlände till Sverige. Båten tillhör Microsoft-miljardären Charles Simonyi, 60, och ska ligga där tills bröllopet den 22 november med Lisa Persdotter, 28.

Planerar för fullt

– Vi sitter och planerar säkerhetsinsatsen nu. Vi utgår från att bröllopet blir i Domkyrkan, men det kan fortfarande förändras, säger Niklas Eriksson, ordningschef vid polisen i centrum, som blir huvudansvarig för bröllopet.

Parets gäster kommer dels att bo på Göteborgs femstjärniga hotell, men även lyxjakten har plats för tio utvalda personer. Enligt uppgifter till Aftonbladet kommer middagen att hållas på centralt belägna Elite Park Avenue, och den efterföljande festen i grannklubben Park Lanes vip-lokal.

300 gäster på listan

Hur stor polisbevakningen blir beror på gästlistan. Än så länge är det klart att Bill Gates blir best man, och att Mick Jagger finns bland de drygt 300 gästerna. Elton John har dock hoppat av och Prins Albert av Monacos medverkan är fortfarande oklar.

– Vissa gäster får vi kanske inte reda på förrän dagen innan. Kändismässigt är det här nog det största pådraget som har varit i Göteborg. Skulle det bli kungligt besök kopplas Säpo in också.

FAKTA

Lyxyachten har ankrat i Göteborg

Namn: M/Y Skat (danska för älskling).

Storlek: 71 meter lång, 13,5 meter bred.

Byggd: 2001 av tyska varvet Lürssen, designad av danske Espen Øino. Byggd av stål och aluminium.

Maxfart: Två dieselmotorer på vardera 2 682 hästkrafter ger den 1636 ton tunga bjässen en marschfart på 17 knop.

Bränsletank: 210 000 liter.

Kapacitet: plats för tio gäster, plus 16 i besättningen.

Finesser: Lyxjakten, som består av fyra våningar, har bland annat bibliotek, garage, gym, jacuzzi, stor veranda och flera sällskapsrum. En helikopter av märket

Sirkorsky S76 (värd 64 miljoner kronor) på taket. Och i skrovet gömmer sig två normalstora motorbåtar som sjösätts genom luckor i sidorna.

Pris: cirka 400 miljoner kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM