”Jag kan bröla SM-GUUULD och vara 100% nykter”

Malin Wollin hejar på Kalmar FF – och på barnmorskorna

RELATIONER
Foto: Johanna Reeder
Malin Wollin är bloggare och Wendela-krönikör.

Bra barnmorskorna. Barnmorskor som sätter ner foten är inte jättevanligt. Det är lite ”allt är normalt” och ”det känner du bäst själv” över det hela. Paradoxalt nog vill många blivande mammor, och särskilt då de som ska bli det för första gången, få raka svar och tydliga riktlinjer. Det är så mycket annat att fundera över på det känslomässiga planet. Då får det gärna vara lite peka med hela barnmorskehanden när man går på kontroller och har frågor. När man blir inskriven runt vecka tolv får man fylla i ett formulär och svara på frågor om huruvida man röker si eller så många cigaretter om dagen och hur mycket man dricker. Fyller man i det värsta svaret så kan man få ”hjälp”.

Att det ens finns en ruta där man kryssa för ”20 cigaretter eller mer” tyder på en flathet och en rädsla att inte skrämma bort storrökande gravida.

Vad som gör mig ledsen är att två av tio barnmorskor inte säger nej till alkohol. Två av tio barnmorskor lyssnar på forskning som inte ska bedrivas.

Barnmorskor ska stå på ofödda och nyfödda medborgares sida i alla lägen och ”vin till middagen” som det så oskyldigt heter är inte barnets bästa.

Jag var på guldfest i går och ska på mer guldfest i kväll. Det är det största som har hänt vår familj efter barn gånger tre. Och tänka sig att jag kan fira och vara euforisk och gränslöst glad och crazy utan alkoholen. Jag kan bröla SM-GUUULD och vara etthundraprocent helnykter.

Det är inte en stor sorg att jag inte kan bli full tillsammans med de andra.

Alkohol betyder alldeles för mycket för alldeles för många. Den är en på tok för viktig del av människors liv och nu har den även letat sig in i våra mjölkstinna bröst.

Usch.