"Du måste tänka på att du är söt"

Fredagens uppslag i tidningen Fokus.
RELATIONER

Sexuella trakasserier, våld och en arbetsgivare som ber dem blunda.

Det är vardagen för många personliga assistenter i Sverige enligt ett reportage i senaste numret av tidningen Fokus.

– Det är svårt för 60-åriga män att hålla fingrarna i styr, svarar en av cheferna när assistenten Sara slog larm.

Tidningen Fokus berättar i fredagens nummer om baksidor med att arbeta som personlig assistent hos funktionshindrade.

Enligt forskning från Socialstyrelsen har 31 procent av yrkeskåren hotats i jobbet och 23 procent har utsatts för våld.

Men siffran kan vara ännu högre. De anställda är ofta unga och vågar inte anmäla av rädsla att förlora jobbet, skriver tidningen.

Sexuella trakasserier

Fokus har intervjuat Sara och Linnea, som är två av de 60 000 personliga assistenter som arbetar i Sverige.

De vittnar båda om sexuella trakasserier, hot om att få sparken om de inte gör som brukaren säger och arbetsgivare som ber dem att blunda.

Sara fick panik när hennes brukares pojkvän en kväll tafsade på henne.

– Han försökte smeka mig, stoppade vägen och tog tag i rumpan när jag försökte passera honom ut från toaletten. Då grät jag och sprang därifrån, berättar hon för Fokus.

Vinstintresset är ett problem

Sara ville inte gå tillbaka till lägenheten men fick ingen hjälp med att hitta en ersättare via bolaget. Hon fick själv ringa efter assistens, men tvingades till slut ge upp och i stället be sin bror att vakta utanför dörren medan hon jobbade klart.

– Du måste ju tänka på att du är så söt. Det är svårt för 60-åriga män att hålla fingrarna i styr, svarade chefen när Sara slog larm.

Linnea berättar om problematiken kring bolagens vinstintresse.

– En äldre man ville helst ha unga tjejer som assistenter och bolaget ville ha kvar honom som kund. Han kommenterade alltid mina bröst. Jag var bara 19 år då och försökte nonchalera det hela men kände mig väldigt obekväm och mådde dåligt, säger Linnea till Fokus.

Kommer i kläm

Arbetsmiljölagen ska skydda assistenterna mot dåliga arbetsförhållanden. Men enligt Fokus får lagen stå tillbaka för brukarnas rättighetslag LSS, Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade.

Eftersom kritik mot LSS kan uppfattas som provocerande av vårdtagarna är det assistenter som Sara och Linnea som kommer i kläm mellan de båda lagarna, skriver Fokus.

– Det här är ett sorgligt exempel på något som inte är så ovanligt. Deras situation innebär risker för ohälsa, säger Anna Wigforss, psykolog och sakkunnig i psykosociala frågor på Arbetsmiljöverket till tidningen.

Branschavtal

Men förbättringarna kan vara på väg. För att försvåra för oseriösa bolag att bedriva verksamhet vill Ocar Ernerot, ombudsman på Kommunalarbetareförbundet, ha ett branschavtal. Avtalet skulle kunna se till att samma villkor och regler gäller för alla personliga assistenter.

Samtidigt föreslår LSS-kommittén enligt Fokus att bedömningen av vem som ska få assistans ska bli likadan över hela landet.

Sara och Linnea heter egentligen någonting annat.