Bytte tänder mot fötter

"Det är så roligt att få hjälpa någon varje dag"

RELATIONER

Helena Wallin var den duktiga tandläkaren som alltid ställde upp.

En vacker dag tog det stopp. Hon bytte bana och blev zonterapeut.

Nu lever hon livet dag för dag.

– Jag brukar säga att jag har börjat om i andra änden i stället, skrattar Helena Wallin.

Foto: CONNY SILLÈN
LIVSGLAD. Helena Wallin, 52, lever ett bättre och mindre stressigt liv nu sedan hon bytte karriär.

Naturterapeut är det närmaste en titel hon kommer i dag. Men det gör inget. Titlar fick hon nog av när hon var tandläkare. Då var det som om personen Helena glömdes bort. Det kunde lika gärna ha stått ”tandläkare” skrivet i pannan på henne. Hon var sitt yrke.

Till slut gick det inte.

– Jag var en av de första som blev utbränd. Begreppet var okänt då och jag fick ingen diagnos. Det spelade ingen roll hur mycket jag sov, jag blev aldrig utvilad eftersom stressen tömde kroppen. Men jag var eftertraktad på jobbet och hade svårt att säga nej. Dessutom hade jag just fått mitt första barn samtidigt som min pappa blev sjuk.

Sökte i sitt inre

När hon sade upp sig från sitt fasta jobb på folktandvården var det många som tyckte hon var dum. Hon kunde väl sjukskriva sig om hon var trött.

Men hon har inte ångrat sig en sekund.

Helena hade tänkt och känt efter vad hon ville göra med sitt liv. Även om långt ifrån allt var kristallklart så visste hon säkert att tandläkare ville hon aldrig mera vara. Hon fick samtalsterapi i början, men det stora jobbet var att själv söka i sitt inre.

När vi träffas hemma i villan i Skiftinge utanför Eskilstuna blommar pelargonerna fortfarande på verandan, trots att hösten nästan är över. Röda äpplen ligger nedplockade i en trälåda och doftar friskt.

Att det så småningom blev zonterapi och biokemi var inte så konstigt. Helena har alltid varit nyfiken på naturen och hur allt hänger ihop. När hon gick första kursen i zonterapi blev hon imponerad.

Har blivit mer ödmjuk

– Wow, vad de kan mycket, minns jag att jag tänkte. Som tandläkare läste jag medicin men nu fick jag en helhetssyn på människan.

I dag, 15 år senare, är hon utbildad zonterapeut och hon har dessutom stora kunskapar i biokemi och kan hjälpa sina klienter att fylla på kroppen med näring så att de orkar bättre.

Hon skulle inte vilja ha sin kris ogjord. Den har bland annat gett henne ödmjukhet, inte minst över att man kan må riktigt dåligt. I sitt gamla liv bet hon ihop och tyckte att andra som var sjuka överdrev.

– Tillit, förnöjsamhet och tacksamhet är mina ledord. Vi har det så bra men vill ändå bara ha mer. Därför ser samhället ut som det gör. Man kanske skulle bli politiker, säger hon och ler.

Funderar lite och ändrar sig.

– Nej, först skulle jag vilja lära mig dansa orientalisk dans. Det verkar så häftigt. Jag har gått på afrikansk dans, vilken känsla det var.

FAKTA

Det här är jag

Yrke:

Då: Tandläkare

Nu: Zonterapeut

Lön:

Då: En helt okej, tandläkarlön.

Nu: Väldigt lite, nästintill knapert.

Arbetstider:

Då: 07.30-16.30

Nu: Fri arbetstid. Jag jobbbar när det passar kunderna. Det är jätteskönt.

Så reagerar folk när jag berättar vad jag gör:

Då: Imponerade men reserverade. Det fanns inte så mycket att säga.

Nu: Intresserade. De undrar vad en zonterapeut gör, och jag berättar gärna.

Så uppfattar jag mig själv:

Då: Ganska stressad och inte så förstående mot andra.

Nu: Tvärtom! Lugn, rofylld och inkännande.

Första känslan när jag vaknar:

Då: Oro och stress.

Nu: ”Vad kul att få hjälpa någon i dag också”.

Anna Björe