En man att lita på i alla väder

Forskarnas bild av herr Trovärdig

RELATIONER

LONDON. Trovärdigheten har fått ett ansikte.

Det här.

Foto: SWNS/Scanpix
En vinnande blick Forskarnas fantombild av mannen som gör oss trygga. 111 personer berättade hur den de litar på ser ut. Resultatet blev ett sådant här ansikte.

Mannen på bilden existerar inte i verkligheten utan är framtagen av forskare vid universitetet i brittiska Kent. De lät 111 personer betygsätta 120 mäns trovärdighet utifrån deras utseende.

Litar på runt

Resultatet?

Männen att lita på har runt ansikte, smala ögonbryn, mjuk haklinje, större mun med tunna läppar, små näsborrar, stora runda ögon – och inget skägg.

Slutsatsen?

Granskande tv-journalister som Sverker Olofsson och Janne Josefsson – för att inte tala om jultomten – skulle inte förlora något på att plocka fram rakapparaten.

Varumärkesexperten Lena Linn håller med om att ansiktet är viktigt när det handlar om trovärdighet.

”Signalsystem”

–?För att få fram det vi vill säga måste vi paketera våra ansikten väl. Det blir som ett signalsystem för att visa att vi är någon att respektera och se upp till, säger hon.

Seriös – då är det dags att raka sig

Varumärkesexperterna Carl Eric Linn och Lena Linn bedömer hur trovärdiga svenska makthavare ser ut.

Stefan Ingves, riksbankschef.

Han ser så knastertorr och tråkig ut att han bara kan vara seriös och trovärdig. Men det passar bra med uppdraget han har.

Janne Josefsson, journalist.

Han ligger på gränsen, skägget gör att han ser illmarig och oseriös ut. Men samtidigt säger hans utseende att folk ska akta sig – sanningen kommer fram.

Fredrik Reinfeldt, statsminister.

Ser trovärdig och väluppfostrad ut – utan skumma baktankar. Han uppträder dessutom rakt och naturligt vilket gör att han uppfattas som seriös.

Leif Pagrotsky, riksdagsledamot.

Skägget är missklädsamt och gör att han inte ser trovärdig ut. Han har svårt med framtoningen som sådan, kanske på grund av att han är så kort.

Lars Ohly, partiledare (v).

Hans framtoning är bra och seriös. Det hela blir inte sämre av att han har ett bra röstläge och är en utmärkt retoriker.